Een echte vergeten groente; pastinaak. En dat is zo zonde want je kan er zoveel mee doen. Het is een zoetige wortel die je, mits goed bewaard, uit eigen (moes)tuin kunt eten. Of kopen bij de (bio)winkel of boer. Dit recept komt uit het ‘Kookboek voor de onstuimige moestuinier’.
Wist je dat pastinaak ook veel in zaadmengsels zit die landbouwers gebruiken als groenbemester? Kijk of vraag het maar eens bij een (liefst bio)boer in de buurt.
Dit heb je nodig voor de soep:
- 3 grote pastinaken (ca. 600 gram), geschild
- Olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- Teentje knoflook, fijngehakt
- ½ el gemberwortel, gehakt
- ½ rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, gehakt
- 1 el kerriepoeder
- 1 liter groentebouillon
- Zout en peper
- ½ bosje koriander of peterselie, gehakt
Zo maak je het klaar:
- Snijd de pastinaken in blokjes. Verhit de olie in een stevige soeppan. Fruit hierin de ui, knoflook, gember en de rode peper een paar minuten op laag vuur.
- Doe dan de pastinaak erbij en bak die een paar minuten mee. Voeg dan de kerriepoeder toe en bak die nog een paar minuten mee.
- Voeg dan de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken tot de pastinaak zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng het op smaak met zout en peper.
- Verdeel het over de soepkommen en bestrooi het met koriander of peterselie.