Koolrabi is een vrij onbekende groente wat eigenlijk best zonde is. Je kunt namelijk alle kanten uit met de lichtgroene of paarse knollen. Als je ook in november nog koolrabi wilt oogsten kun je deze bij de herfstteelt onder glas zaaien en oogsten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg Kruimige aardappelen
- 2 koolrabi’s
- 1 zakje witte sauspoeder
- 2 el crème fraîche (bakje a 125 ml)
- 150 g geraspte kaas
- 3½ dl melk
- 25 g boter (of margarine)
- 1 tl nootmuskaat (naar smaak)
- 60 g ongezouten cashewnoten
- rechthoekige ovenschaal (20 x 30 cm)
Bereiding:
- Schil en was de aardappelen. Kook ze in een pan met ruim water en zout in ca. 20 min. gaar.
- Schil en was de koolrabi. Snijd in partjes en kook in een pan met kokend water in 15 á 20 min. gaar.
- Bereid in een pannetje de saus met 2 1/2 melk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de crème fraîche en kaas erdoor.
- Verwarm in een pannetje in de magnetron de rest van de melk, niet laten koken.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer met de boter en warme melk de puree smeuïg. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Vet de ovenschaal in. Verdeel de koolrabi over de bodem en schenk de saus erover.
- Dek de groenten af met een laag puree.
- Hak of maal de cashewnoten tot fijne korrels (niet tot poeder). Meng de noten met de rest van de kaas en strooi over de puree.
- Zet de schaal 30 minuten in de oven.