Misschien ken je ze (nog)? De kaaskruiers en de uienkruiers. Heerlijk geurende en smakelijke broden. Freerk Bos heeft een recept die zowel kaas als ui in 1 brood combineert. Het recept staat in het boek ‘Sodabrood uit eigen oven’ en heeft hij samen gemaakt met Levine van Doorne.
Voor 1 brood:
Droge mix:
- 400 gram speltbloem, Zeeuwse bloem of patisseriebloem
- 6 gram baksoda
- 1-2 gram zout
- 3 gram uienpoeder
- 150 gram oude kaas in kleine blokjes
Natte mix:
- 300 gram karnemelk
- 15 gram appelciderazijn
- 50 gram ei
- 120 gram ui, in ringen gesneden
Verder nodig:
- Bakblik van 20 X 11 cm, ingevet en bekleed met bakpapier.
- Grof geraspte oude kaas voor de decoratie.
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 210 °C (boven- en onderwarmte).
- Bak de uienringen op een lage temperatuur met een beetje boter glazig in ongeveer 15 minuten. Laat de uien niet kleuren. Laat ze afkoelen.
- Zeef boven een ruime kom bloem, baksoda, zout en de uienpoeder. Voeg minder of helemaal geen zout toe bij gebruik van zeer oude of overjarige kaas. Meng er de stukjes kaas door.
- Meng in een schenkbeker karnemelk, appelciderazijn, ei en uienringen.
- Schenk de natte mix bij de droge en meng tot er geen losse bloem meer te zien is en de vulling gelijkmatig door het deeg verdeeld is. Schraap het deeg bij elkaar.
- Zet he bakblik in het midden van de oven en bak het brood in ongeveer 40-45 minuten gaar. Dek de bovenkant, als die te snel kleurt, na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie. Het brood is gaar als een satéprikker die tot in het midden van het brood is geprikt er schoon uitkomt. Til het brood aan het bakpapier uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
Tip: gebruik eens pittige oude geitenkaas voor een andere smaakbeleving.