Quinoa is een waardevolle variatie voor zowel de landbouw als onze eigen voeding. Quinoa is bovendien een waardevol en vooral lekker plantaardig eiwit, een zeer welkome glutenvrije aanvulling op onze vezels, een prima aanvulling van broodnodige mineralen en sporenelementen en draagt het bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Pure winst voor onze gezondheid! Nagenoeg alle ingrediënten in deze salade zijn zo gekozen dat ze de vitale processen in ons lichaam (vooral de spijsvertering en lever) en ons brein ondersteunen:
- langzame koolhydraten (quinoa en de groente),
- volwaardige eiwitten (quinoa, walnoten)
- een goede verhouding tussen Omega 3 en 6 vetzuren (walnoten, walnootolie, koolzaadolie)
- en flink wat mineralen en sporenelementen + (quinoa, appel met schil, asperges, biologische kiemen/jonge blaadjes)
- beschermende stoffen (uit de biologische rode ui, de appel met schil, de Brassica groenten, de asperges, knoflook en de radijs)
Ingrediënten:
- 200 gram biologische volkoren Nederlandse quinoa
- 1 middelgrote biologische rode ui, heel fijn gesnipperd
- 250-300 gram groene asperges (anders biologische bleekselderij)
- 5 a 6 radijsjes, heel fijn gesneden
- 100-125 gram gepelde, verbrokkelde walnoten
- 1 bio Elstar appel (met schil, in kleine stukjes gesneden)
- een flinke hand (of een vol bakje) fijngesneden Brassica kiemen of jonge blaadjes van: tuinkers, rucola, brassica, broccoli, om door de salade te mengen en
- ook nog een handje als bedje voor de salade.
Voor de dressing
- 3 eetlepels Nederlandse walnotenolie
- 3 eetlepels biologische koolzaadolie
- 2 à 3 eetlepels (appel)azijn
- 1,5 eetlepel biologische honing
- 1 volle eetlepel (Groninger) mosterd
- 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
- 1/2 theelepel zout en een paar draaien peper uit de molen
Eventueel ter garnering
- Een handje geroosterde boekweit (kasha) of een paar brokjes biologische zachte geiten- of schapenkaas. Of een gepocheerd eitje en wat fijngesnipperde bieslook.
Bereiding:
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen.
- Blancheer de groene asperges (of de bleekselderij) heel kort en snijd ze in stukken. Spoel ze af en laat ze ook even afkoelen.
- Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom en maak de dressing. Proef de dressing en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.
- Meng deze door de quinoa en laat de smaken een paar uur intrekken.
- Strooi er vlak voor het serveren, naar keuze, nog iets van de garnering over.
Dit is een recept van Rineke Dijkinga. Bezoek voor nog meer recepten haar website.