Ratatouille is eigenlijk niet meer dan een verzameling verse groenten (en/of restjes) die gezamenlijk gebakken en/of gekookt worden met een saus. Deze ratatouille komt uit het, volledig aan ‘Tinnend Tomatoes gewijde, boek van Samuel Goldsmith. En het zal je dan ook niet verbazen dat tomaten uit blik volop aanwezig zijn in de deze veelzijdige ratatouille.
Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:
- 4 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 rode paprika’s, in stukken
- 2 aubergines, in stukken
- 3 courgettes , in stukken
- 2 blikken à 400 gram tomatenblokjes
- 1 el Provençaalse kruiden
- 2 laurierblaadjes
- zout en versgemalen zwarte peper
- handvol gescheurde basilicumblaadjes voor erbij.
Zo maak je het klaar:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote steelpan. bak de uien en de rode paprika’s 6 tot 8 minuten, of tot ze zacht zijn en beginnen te verkleuren. Schep de groenten uit de pan en zet opzij.
- Verhit de overgebleven olijfolie in de pan. Bak de aubergines en courgettes 12 tot 15 minuten, of tot ze zacht zijn en beginnen te verkleuren.
- Schep de uien en de rode paprika terug in de pan en voeg de tomaten uit blik, Provençaalse kruiden, laurierblaadjes en zout en peper naar smaak toe. Stoof de groenten 10 minuten op laag vuur, leg het deksel op de pan als de ratatouille te droog wordt.
- Vis de laurierblaadjes uit de pan en serveer de ratatouille gegarneerd met de basilicumblaadjes.
Deze ratatouille is prima een paar dagen in de koelkast te bewaren. Warm de ratatouille op tot hij gloeiendheet is. Het is ook in te vriezen (maximaal 3 maanden). Allen kan/zal het wel wat wateriger, papperig worden bij opwarming.
Meer weten en het boek bestellen? Klik op de afbeelding.