Eens weer iets anders….je eigen boter maken. Eigenlijk is boter niets meer dan de geschudde room van rauwe melk. Voor het maken van je eigen boter heb je dus maar één ingrediënt nodig en het levert je uiteindelijk twee eindproducten op: boter en karnemelk. Boter is zo simpel om te maken, iedereen zou het kunnen doen.
Ingrediënten:
- Room (de hoeveelheid hangt af van hoeveel boter je uiteindelijk wilt maken)
- Zeezout (optioneel)
Bereiding:
- Doe de room in een blender of keukenmachine. (goed afdekken met het deksel!)
- De room zal na zo’n vijf minuten beginnen te splitsen in boter en botermelk. Zodra dit begint stop je de blender of keukenmachine en wacht je zo’n twee minuten tot de boter naar boven komt drijven.
- Scheid de botermelk en boter van elkaar met behulp van een schuimspaan. (de melk kun je gewoon drinken)
- Je zou de boter die je nu hebt kunnen gebruiken. Als je de boter echter langer dan een paar dagen wilt gebruiken moet je nog wat handelingen verrichten. Giet ijskoud water bij de boter in de blender en mix dit 30 seconden.
- Giet het water weg en doe de boter in een schoon bakje. Klaar voor gebruik!
Tip: voeg desgewenst zout of verse, gehakte kruiden toe.
Comments 1
Altijd leuk om zo nu en dan wat oude huisvlijt door te geven. Hartelijke Groeten.