Scones horen bij een high tea. Deze scones uit De Bakatlas van Rutger van den Broek zijn net een stapje ‘luxer’ Deze zijn namelijk op smaak gebracht met lekker veel citroen.
Dit heb je nodig voor 12-16 scones:
Voor de scones:
- 500 gram bloem
- 90 gram suiker
- 5 tl bakpoeder
- rasp van 1½-2 citroenen
- ½ tl zout
- 75 gram boter, koud en in kleine blokjes
- 2 eieren
- 175 (karne)melk
Voor het glazuur:
- 125 gram poedersuiker
- 1½-2 el citroensap
Verder nog nodig:
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei losgeklopt
- extra citroensap
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, de citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel, tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg de eieren en de (karne)melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Maar kneed niet te lang door.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1½-2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker (of de bovenkant van een glas) van ongeveer 5-6 centimeter doorsnede rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in 13-17 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad glazuur en besprenkel de scones daarmee. Garneer ze eventueel nog met wat extra citroenrasp. Serveer de scones zo vers mogelijk.
Ook bij deze scones serveer je clotted cream* en frambozen- of aardbeienjam.
*clotted cream kun je bij de grotere supermarkten kant-en-klaar kopen maar veel lekkerder is het om zelf te maken. Klop daarvoor 125 milliliter slagroom lobbig en klop daar vervolgens 125 gram mascarpone door.