Bietensoep met een Oosters tintje. De dukkah die je (meer) maakt kun je makkelijk twee maanden in een afgesloten potje bewaren voor later gebruik. Dit soeprecept komt uit ‘Maaltijdsoep’ van Emily Ezekiel.
Voor 2 personen heb je nodig:
- 2 el olijfolie
- 2 rode uien, grofgesneden
- 500 gram bietjes, geschild, in stukjes
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 2 el komijnzaad
- 2 el korianderzaad
- geraspte schil en sap van een biologische citroen
- 500 ml groentebouillon
- 50 gram hazelnoten
- 2 el sesamzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl zeezout
- 2 el (plantaardige)Griekse yoghurt, voor eroverheen
Zo maak je het klaar:
- Schenk de olijfolie in een pan en zet die op halfhoog vuur. Voeg de rode uien to, bieten, en chilipeper toe en bak 15 minuten.
- Schep de helft van het komijn- en de helft van het korianderzaad erbij en rooster 1 minuut tot ze geuren.
- Voeg de citroenschil, het citroensap en de groentebouillon toe en breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat zo’n 20 minuten zacht koken.
- Maak intussen de dukkah. Rooster de hazelnoten in een koekenpan op halfhoog vuur, tot ze lichtgoud kleuren. Schep het sesamzaad erbij, de rest van het komijn- en korianderzaad, de chilivlokken en het zeezout. Rooster alles al roerend 3 minuten, of tot het geurt. Maal de dukkah grof in een keukenmachine en laat in een kom glijden.
- Haal ongeveer 20 minuten het deksel van de pan en laat de soep nog 20 minuten koken, of tot de rode bietjes zacht aanvoelen als je er met een mes inprikt. Breng op smaak met versgemalen zeezout, schenk de soep in de keukenmachine en pureer de soep glad.
- Schenk ik (soep)kommen, verdeel de (plantaardige) Griekse yoghurt erover en bestrooi flink wat dukkah.
Mocht je nog over houden….het restje kun je drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.