Minder tot geen koolhydraten eten krijg je nogal eens te horen als je af wilt vallen. Klopt natuurlijk wel maar er zijn ook mensen die door medische omstandigheden geen of heel weinig koolhydraten mogen of kunnen eten. In ‘De koolhydraadarme keuken‘ geschreven door Sophie Matthys (uitgeverij Manteau) staan veel makkelijk te maken en heerlijke recepten zonder koolhydraten.
Zoals bijvoorbeeld kippenspiesjes met tzatziki.
Daar heb je voor vier personen voor nodig:
- 800 gram kipfilet in blokjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Saté prikkers
Voor de marinade:
- 1 dl olijfolie
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 2 teentjes knoflook
- Zeste* en sap van een 1/2 citroen
- peper en zout
Voor de tzatziki:
- 300 gram Griekse yoghurt
- 1/4 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 20 gram verse muntblaadjes
- peper en zout
Zo maak je het klaar:
- Maak eerst de marinade en doe de mosterd, rozemarijn, knoflook, venkelzaad, citroenzeste* en het citroensap in een blender met peper en zout. Blend en giet intussen de olijfolie er beetje bij beetje bij
- Marineer de blokjes kipfilet minstens twee uur in deze marinade
- Maak intussen de tzatziki: schil de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder de zaadlijsten en rasp hem in een vergiet. Bestrooi de geraspte komkommer met een beetje zout en laat het goed uitlekken.
- Pers de knoflook en hak de munt fijn
- Giet de Griekse yoghurt in een kom en roer alle ingrediënten erdoor
- Doe 4 blokjes kip per saté prikker. Verhit in een (grill)pan de olijfolie en bak de kipspiesjes langs alle kanten op een middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten gaar
Serveer het met de tzatziki en τρώνε νόστιμα (eet smakelijk)
*Citroenzeste is de geraspte gele schil van citroen