Als je van zoet en kaneel houdt…. dan is deze kaneeltulband zeker een lekkernij voor jou om te maken en van te genieten.
Je kan er eindeloos mee variëren. De noten kun je weglaten en er rozijnen en/of krenten voor in de plaats gebruiken. Je kan in plaats van het glazuur gesmolten chocolade overheen gieten. Of een mooi kleurtje fondant en versieren met wat je maar lekker vindt. Kinderen (en stiekem ook ouders) vinden dat superleuk!
Dit heb je nodig voor deze feestelijke tulband :
Voor het brood;
- 400 gram patentbloem (of speltbloem)
- 40 gram verse bakkersgist*
- 60 gram witte basterdsuiker
- 260 gram (!) volle melk
- 70 gram boter
- 8 gram zout
- 125 gram pecannoten en/of walnoten
Voor de vulling;
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram kaneel
- een stukje zachte boter
Voor het glazuur;
- 70 gram poedersuiker
- 120 gram roomkaas
- 120 gram boter
- half zakje vanillesuiker
Zo ga je het bruin bakken:
-
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot ongeveer 30-40 graden en los de gist erin op (let wel op dat de temperatuur niet boven de 40 graden uitkomt anders ‘kook’ je de gist ‘kapot’)
- Doe de bloem, de witte basterdsuiker, het zout, en de melk met de opgeloste gist in een mengkom en kneed het geheel in een keukenmachine
- Voeg stukje bij stukje de boter erbij tot het een mooi samenhangend deeg wordt
- Terwijl je het deeg laat kneden verwarm je de noten (of 1 soort) in een pan tot ze beginnen te geuren. Haal de pan van het vuur en hak de noten in grove stukken
- Strooi wat bloem op een kneedplank of op het aanrecht en haal het deeg uit de mengkom en leg de bol op het bloem. Strooi de noten erbij en kneed het geheel goed door
- Laat dit deeg ongeveer 20 minuten in een ingevette kom rijzen**
- Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand een minuutje of 5 lekker door en doe het deeg weer terug in de kom voor ongeveer 30 minuten verder rijzen**
- Ondertussen meng je de bruine basterdsuiker en het kaneel door elkaar
- Kneed het deeg nogmaals ongeveer 5 minuten stevig door en maak er daarna een ongeveer halve centimeter dunne rechthoek van en smeer de zachte boter eroverheen. Daarna strooi je het suiker en kaneelmengsel erover totdat het hele deeg bedekt is
- Rol het deeg op tot een mooie rol en leg deze in een ingevette tulbandbakvorm ( het kan handig zijn om dit met 2 personen te doen 🙂 )
- Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen**. Mocht je (nog) niet tevreden zijn over het rijs resultaat laat je het nog 5-10 minuten langer rijzen
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Zet de tulband in de voorverwarmde oven en zet de temperatuur terug naar 175 graden en bak de tulband in 40-45 minuten goudbruin
- Als de tulband bijna klaar is smelt je 75 gram boter om zo over de tulband te smeren
- Haal de tulband uit de oven, keer hem om op een rooster en smeer hem in met de gesmolten boter en laat het geheel afkoelen
Voor het glazuur en afwerking:
- Meng de roomkaas, boter, poedersuiker en de vanillesuiker tot een egale massa (dit kun je natuurlijk al tussendoor doen) en smeer het over de tulband als deze is afgekoeld
- Je kunt het geheel afwerken met pecannoten en/of walnoten of op de manier die jij leuk en lekker vindt
*Je kunt ook instant gist gebruiken maar let dan op de verhouding. Voor 1 deel verse gist gebruik je een derde deel instant gist. Dus in dit geval i.p.v. 40 gram verse gist gebruik je ongeveer 15 gram instant of gedroogde gist.
**Rijzen is cruciaal. Als je het in een (te) koude omgeving doet gaat het rijzen lastig of heel langzaam. Beter is het om de kom op de verwarming te zetten afgedekt door een vochtige (thee)doek.