Deze juûnsoep (oftewel uiensoep) is een recept afkomstig uit het boek van Franca de Winter-Houterman ‘Leuk Zeeuws koken’. Deze juûnsoep is aangedragen door Zeeuwse cabaretière Katinka Polderman.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 40 gram roomboter
- 600 gram Zeeuwse uien, geschild
- 1 liter groentebouillon (vegetarisch) of runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 20 gram geraspte jonge Zeeuwse kaas
- 20 gram geraspte belegen Zeeuwse kaas
- 4 sneetjes stokbrood of baguette*
- 4 takjes peterselie
- peper en zout
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de uien in (halve) ringen.
- Rooster de plakken brood 8 minuten in de oven.
- Meng de jonge en belegen kaas.
- Verhit de boter in een ruime pan en bak de uien goudbruin. Voeg de laurier en bouillon toe en laat dit 20 tot 30 minuten op zacht vuur trekken.
- Schep de soep in vier ovenvaste soepkommen. Leg een plak geroosterd brood bovenop elke kom soep en bestrooi het met kaas.
- Zet de gevulde soepkommen 5 minuten in de oven om de kaas te laten smelten en een beetje te laten kleuren.
* Je kan ook eventueel ook een typisch Zeeuws streekbrood gebruiken; Pain de mer
Het boek is te bestellen bij Leuk Zeeuws of via Puur Tafelen.