Is ‘oude’ groente slecht? Hoe bewaar je deze en hoe verwerk je de restjes?

Hoe verser een product, hoe meer goede voedingsstoffen nog in het product zitten. Maar dit wil niet zeggen dat ‘oude’ groente en fruit niet meer eetbaar of ongezond zijn.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral sla, komkommer, aardappelen en bloemkool verspillen. Om te voorkomen dat er nog meer van deze waardevolle voedingsmiddelen in de vuilnisemmer belanden, zetten we hier op een rijtje hoe je ze bewaart en de restjes verwerkt.


Sla

Een krop sla is in de koeling vrij lang houdbaar. Je kan de krop zelfs in een kommetje water zetten. Zakjes voorgesneden sla zijn iets bederfelijker, maar deze zijn in allerlei portiegroottes verkrijgbaar. Let dus op hoeveelheden als je voorverpakt koopt.

Sla kun je langer eten dan je denkt. Maar is de krop alleen maar een beetje verflenst? Dan werkt deze EHBG, Eerste Hulp bij BladGroente, vaak goed: geef sla een ijsbadje in koud water. Daar knapt hij waarschijnlijk meteen van op! Is dit te laat, of wil je de sla liever nu meteen verwerken om erger te voorkomen? Benader sla dan eens als spinazie. Sla laat zich namelijk net zo goed smoren: bak het in een pannetje met een beetje olie of boter, of sudder het licht in wat bouillon. Lekker samen met wat groene erwtjes! Ook is sla goed te verwerken in soep: wat dacht je bijvoorbeeld van een slasoepje met basilicumolie?


Komkommer

De komkommer komt origineel uit Zuidoost-Azië en is dus niet zo’n fan van de kou. Bewaar hem dus niet in de koelkast: hier wordt hij snel slijmerig en slap. Een handige tip om te kijken of groente of fruit gekoeld bewaard moet, is om te kijken naar de manier van bewaren in de winkel: daar niet in de koeling = thuis ook niet in de koeling. Een mooie plek is een groentemand in een kelderkast. Ook het plasticje om komkommer is niet zomaar zinloos plasticgebruik: het dient ervoor om de komkommer te preserveren. Laat deze dus vooral zo lang mogelijk om je komkommer zitten. Heb je een deel gebruikt, dek het open einde dan goed af.

Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.


Aardappel

Aardappelen bewaar je het best op een koele, donkere plek zoals een garage of schuur. Ideaal is deze temperatuur zo’n 5-8 graden: iets warmer dan je koelkast dus. In onze goed verwarmde huizen is de temperatuur in voorraadkasten niet meer zo koel: het kan dus allemaal ietsje sneller gaan met je aardappel. Als de aardappel begint uit te lopen is het niet meteen gedaan met hem: deze miniplantjes kan je gewoon wegsnijden. De uitlopers bevatten wel een giftig stofje, dus zorg ervoor dat je knopen, verkleuringen en oogjes goed wegsnijdt. Ook slappe en rimpelige aardappels zijn nog gewoon te koken en te bereiden. Rasp deze bijvoorbeeld eens voor een lekkere rösti, of kook ze en stamp ze tot een zomer- of winterstamppotje.


Bloemkool


Koolsoorten zijn sterk. Je kunt ze meestal lang bewaren, ze verdragen goed de kou en zijn dan ook in te vriezen. Krijg je de hele kool niet in een keer op, overweeg dan het vriesvak. Handig is om de kool dan alvast in rozetjes te snijden zodat je goed kunt proportioneren én snel kunt ontdooien. Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte ‘bloem’ goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.

Bloemkool is een van de meest veelzijdige groentesoorten die er bestaat. Je hoeft dus echt niet verveeld te raken van je kooltje! Hij is lekker gekookt, gebakken of zelfs in z’n geheel gegrild. Bloemkool wordt door zijn makkelijke structuur ook gebruikt als alternatief voor glutenproducten, zoals rijst, couscous en deeg. Beleg bijvoorbeeld eens een glutenvrije pizzabodem, of maal de rauwe bloemkool klein als alternatief voor rijst of couscous.


Hoe lang kun je een product bewaren?

Op de website van het Voedingscentrum kun je voor meer dan 2000 producten checken hoe lang je deze geopend kunt bewaren, waar je deze het beste kunt bewaren en hoe je bederf herkent.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *