Ingelegde bieten

(Rode) bieten, ook wel krootjes genoemd, zijn niet alleen erg gezond (barstensvol vitaminen en mineralen en goed voor je bloeddruk) maar ook veelzijdig in gebruik. Je kunt ze bijvoorbeeld rauw eten, koken en invriezen maar ook inleggen (als tafelzuur). Superlekker bij een burger of in een salade. Dit conserveer-recept komt uit ‘De Inmaaktuin’ van Jo Turner.

Voor ongeveer 1 liter heb je nodig:

  • 1 kilo bieten
  • 6 repen schil van 1  biologische sinaasappel, witte delen verwijderd
  • 400 ml appelciderazijn
  • 3 hele kruidnagels
  • 2 hele pimentkorrels
  • 2 laurierbladeren
  • 1 steranijs
  • 3 hele zwarte peperkorrels
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 50 gram suiker
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml water

4 gesteriliseerde potten (inhoud 300 ml per pot).

Zo ga je aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.
  2. Was de bieten en werk de uiteinden bij. Houd de lange wortel en ongeveer 2 cm van de steel aan de biet. Wikkel de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en leg ze op een bakplaat. Rooster de bieten 1 uur en 15 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal de bieten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  3. Pel de bieten (met of zonder handschoenen). Snijd de bieten in plakken of partjes. Verdeel de bieten over de vier warme, gesteriliseerde potten. Voeg aan ieder pot een reep sinaasappel toe.
  4. Breng de appelciderazijn, kruidnagels, pimentkorrels, laurierbladeren, steranijs, zwarte peperkorrels, het zout, de suiker, basterdsuiker, de overgebleven sinaasappelschillen en het water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Schenk de vloeistof over de bieten en laat 1 cm onder de rand vrij. Verwijder eventuele luchtbellen door met een kleine spatel langs de zijkant van de potten te gaan. Veeg de randen schoon, sluit de potten af en verhit ze 30 minuten in een waterbad (zorg dat de potten minimaal 3 cm onder water komen).
  5. Zet de ingelegde bieten op een koele, donkere plek en laat ze minimaal 3 tot 4 weken staan. Bewaar na het openen in de koelkast.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *