Het Wildpluk boek

Wildplukken is iets wat onze (verre) voorouders al deden om te overleven. In de loop van de tijd is het wildplukken ver naar de achtergrond verschoven. En dat is jammer. Want de natuur heeft zoveel (gratis) te bieden en puur natuur gezond. Als je tegenwoordig met een mandje of emmertje ergens in een bos of veld rondloopt wordt er snel vreemd opgekeken. In sommige landen is het wildplukken nog vrij algemeen als het gaat om bijvoorbeeld paddenstoelen en diverse kruiden.

Met de seizoenen mee-eten kennen we vandaag de dag bijna niet meer. Bijna alles is een jaarrond wel ergens te koop. Dat in tegenstelling tot het aanbod bij het plukken uit de natuur.  Vroeger was er veel meer kennis over wat wel en vooral wat je betere niet kon plukken om te eten. Gelukkig is er veel informatie bewaard gebleven over planten/kruiden in de wilde natuur. En vooral ook wat men er mee kan doen.

Ben Brumagne heeft zich verdiept in de wereld van de eetbare natuur. Zijn plantenkennis, pluk-ervaringen en recepten deelt hij met ons in ‘Het wildpluk boek’. Hij gaat in op de geschiedenis van het plukken uit de natuur, inhoudsstoffen van wilde planten en soorten plantenfamilies. Om je daarna van april t/m oktober aan de hand van 50 wilde planten mee te nemen in de wereld van het wildplukken. Uitgebreide omschrijvingen van planten zoals grote brandnetel, hondsroos, harig knopkruid en sleedoorn, maak je kennis met de planten. Hij beschrijft de plant om hem te herkennen, wat de eetbare delen zijn, de inhoudsstoffen, waar ze over het algemeen te vinden zijn en de smaak. Maar zeker ook wat je er in de keuken mee kunt aan de hand van een of meerdere recepten.

“Wildpluk regels zijn tweeledig: enerzijds is er het respect voor de natuur, anderzijds is er de lokale wetgeving die je ten allen tijde in acht moet nemen.”

Ga nou niet meteen wild aan het plukken als je enthousiast bent (geworden) maar lees je goed in. Want er zijn veel ‘dubbelgangers’ van wilde planten die niet eetbaar zijn of zelf (heel) giftig. Wildplukken vraagt een flinke basiskennis en door ‘Het wildpluk boek’ van Ben Brumagne kun je deze kennis zeker op doen. En met het boek in de hand het veld in gaan om jou (eerste) wilde planten te gaan zoeken. Een duidelijk en makkelijk leesbaar boek. Met heel veel praktische informatie en schitterende foto’s. Een absolute aanrader zowel voor de wat meer ervaren wildplukker als de beginnende plukker. Naast dit boek zijn er ook een paar goede apps die je onderweg kunnen helpen met determineren zoals ‘ObsIdentify’ en ‘PlanNet’. 

“Even wachten met plukken! Stel jezelf de volgende vragen: mag ik hier plukken? Is dit het juiste seizoen voor deze plant? Welk deel heb je nodig? Hoeveel heb ik nodig? De natuur heeft er baat bij.”

Forest to plate dat is de naam van het bedrijf van Ben Brumagne. Hij geeft diverse workshops en verzorgt reizen die te maken hebben met wildplukken. 

 

Zin om aan de gang te gaan? Beste het boek (klik op de afbeelding).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *