Je ziet steeds meer recepten met gebruik van zeewier. Niet alleen omdat zeewier veel gezonde voedingsstoffen bevat, maar ook omdat het lekker is en gerechten een extra smaakaccent geeft. Want zeewier smaakt umami, hartig, en kan op oneindig veel manieren gebruikt worden: in hartige of zoete gerechten, in warme of koude. Bijkomend voordeel: zeewier voegt wél een zilte smaak toe aan een gerecht, maar níet de hoeveelheid natrium die je in zout aantreft. Het is dus ook geschikt voor mensen die bewust hun natriuminname willen of moeten verminderen.
Qua kleur, vorm en smaak zijn er veel verschillen in zeewier waardoor je eindeloos kunt variëren. Het wordt al sinds mensenheugenis geconsumeerd in landen waar het voorhanden is en dit brengt ons gelijk bij een uitdaging: zeewier heeft een harde ondergrond nodig om zich te hechten. In Nederland hebben we, met uitzondering van de Oosterschelde, voornamelijk zandkusten. Gelukkig floreert zeewier ook op bijv. touw. Er zijn in Nederland initiatieven van start gegaan die hopelijk leiden tot een aanvulling van de oogst van duurzaam Nederlands zeewier. De eerste producten zijn inmiddels op de markt, zowel van wildwier uit de Oosterschelde als gekweekt op touwen. Gelukkig is er ook wier uit andere Europese landen verkrijgbaar. Denk aan Frankrijk of Ierland waar zeewier van nature op de rotskusten groeit en waar men daardoor verder is met het gebruik van zeewier.
Aanbod
Zeewier worden vanwege de houdbaarheid veelal gedroogd aangeboden. Natuurvoedingswinkels en internet bieden de grootste keuze, maar ook viswinkels en supermarkten beginnen het product op te nemen. Begin door kleine hoeveelheden wier toe te voegen aan soepen, sauzen of salades en bouw rustig op tot 5 gram gedroogd wier per dag. Om je op gang te helpen een recept voor een wakamé-salade (je weet wel, die je bij de Japanse restaurants kunt bestellen, maar nu zonder smaakstoffen en conserveringsmiddelen). Probeer het gewoon eens!
Dit artikel is geschreven met medewerking van Marieke Brown, voorzitter van Stichting Zeewierwijzer. De stichting heeft als doelstelling de kennis van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen. Stichting Zeewierwijzer doet dit o.a. via de website, sociale media en lezingen. Meer informatie vindt u op de website www.zeewierwijzer.nl.
Zeewier is een rijke bron van jodium. Een te hoge inname van jodium kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen, personen die gevoelig zijn voor jodium, patiënten met schildklieraandoening, ernstig hoge bloeddruk, nier ziekte of hartfalen. Neem in deze gevallen contact met een (voedings)deskundige voor u grote hoeveelheden zeewier gaat gebruiken. Voor meer informatie over jodium, incl. een indicatie van het jodiumgehalte per wier, raadpleeg de website van de stichting.