Als je ‘muffin’ hoort dan denk je bijna automatisch aan een zoete lekkernij. Deze hartige muffin bewijst dat het niet altijd zo hoeft te zijn. Deze hartige muffin van zoete aardappel en gekaramelliseerde ui is niet alleen hartig en superlekker hij is ook nog eens helemaal vegan. Het recept van deze hartige muffin komt namelijk uit de Veganbijbel die is samengesteld door Tessa Moorman van The Green Happiness.
Dit heb je nodig voor 5 muffins:
- 400 gram zoete aardappels
- 75 ml ongezoete havermelk
- 1 tl tamari (of sojasaus)
- 2 el gebroken lijnzaad
- 1 tl kokosolie
- 2 rode uien, fijngesneden
- 2 el verse salie, fijngesneden
- 2 el tijmblaadjes, fijngesneden
- 220 gram speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zeezout
- 35 gr pompoenpitten
- 1 tl bakingsoda
- 1 el appelciderazijn
Verder nog: stoommand, blender of keukenmachine, 8 muffinvormpjes ingevet
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukjes. Stoom ze en een stoommand in ongeveer 10 minuten gaar.
- Pureer de gestoomde zoete aardappels in een blender of keukenmachine. Voeg hier de havermelk en sojasaus toe.
- Meng het lijnzaad met 6 eetlepels water zodat er een gel kan ontstaan, zet even aan de kant.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan. Bak hierin zachtjes de uien samen met de salie en tijm voor ongeveer 5 minuten.
- Meng in een kom het speltmeel met de bakpoeder en het zeezout.
- Roer hier de zoete aardappelpuree, het lijnzaadpapje en de helft van de pompoenpitten doorheen totdat het goed gemengd is.
- Meng in een apart kommetje de bakingsoda met appelciderazijn zodat het gaat schuimen. Roer dit voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Strooi wat pompoenpitten over elke muffin. Zet ze vervolgens in de oven en bak voor 30 minuten. De muffins zijn gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een afgesloten trommel op een droge plek.