Groene flensjes met limoenboter

Kleurig, lekker en gezond. Deze groene flensjes zijn al heerlijk om te zien en met de frisse limoenboter super geschikt voor eigenlijk elke soort dag. Het recept komt uit een soort van vega-startersmagazine uitgegeven door de Vegetariërsbond.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 250 gram spinazie, gewassen
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 scharrelei
  • 50 gram ongezouten boter, gesmolten
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 150 ml melk of andere ‘melk’
  • 6 bosuitjes (ongeveer 100 gram totaal), fijn gesneden
  • 2 verse groene chilipepers (naar keuze)
  • 1 scharrelei, alleen het eiwit
  • olijfolie om in te bakken
Voor de limoenboter:
  • 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • limoenrasp
  • ½ eetlepel zout (Himalaya of Zeeuwsche Zoute bijvoorbeeld)
  • 1 ½ eetlepel limoensap
  • ½ theelepel witte peper, gemalen
  • 1 eetlepel verse koriander, gesneden
  • ½ teentje knoflook, fijn gesneden
  • ¼ theelepel chili peper vlokjes (naar keuze)

Zo maak je het:

  1. Begin met de limoenboter; doe de boter in een kom en sla het met een houten lepel tot een smeuïge en romige massa. Meng de rest van de ingrediënten erdoor. Spreid een stuk plastic folie uit en schep daarop het botermengsel. Rol het op tot een worstje en knoop het plastic goed dicht, voor je het in de koelkast legt.
  2. Neem een grote pan en roerbak de spinazie met een paar druppels water tot het geslonken is. Leg in een vergiet en pers al het vocht eruit. Snijd het dan grof en zet apart. Neem een beslagkom en mix alle ingrediënten voor het beslag goed door elkaar. Voeg dan de bosui, chili en spinazie toe en mix dit met een vork. Mix in een andere (volledig vetvrije) kom het eiwit tot zachte pieken (een soort spitse bergtoppen) en schep het luchtig door het beslag. Neem een zware koekenpan en zet op middelhoog vuur.
  3. Giet een kleine hoeveelheid olijfolie in de pan en doe voor elke pannenkoek een volle pollepel beslag in de pan. Ze worden zo’n 10 cm in diameter en 1 cm dik. Bak ze aan iedere kant zo’n twee minuten totdat ze mooi goudbruin verkleurd zijn. Leg ze op een stukje keukenpapier en houd ze warm. Bak al het beslag op en gebruik indien nodig tussendoor een paar druppels olijfolie om ze niet aan te laten bakken.
  4. Om te serveren, maak een stapel flensjes en leg er een schijfje limoenboter op om te smelten.

Alternatieven voor de melk zijn: sojamelk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *