Deze gnocchi is heerlijk van smaak door de diversiteit van kruiden en specerijen. Bovendien ook nog glutenvrij (met de juiste meel) en vegan. Het recept komt uit ‘Everyday vegan’ van Ellen Charlotte Marie.
Voor 4 personen heb je nodig:
Voor de tomatensaus:
- 2 grote uien, in ringen
- 2 teentjes knoflook
- enkele eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel curry
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel kaneel
- peper en zout
- scheutje water
- 5 sappige tomaten, in grove stukken
- 1 eetlepel ahornsiroop
Voor de gnocchi:
- 2 grote zoete aardappelen
- 2 theelepels zeezout (bv Zeeuwsche Zoute)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 300 gram (glutenvrije) bloem + wat extra
Topping:
- Een handvol verse basilicum en lente-ui
Zo maak je het klaar:
Voor de saus:
- Bak de uienringen en de knoflook lichtbruin in een beetje olijfolie. Voeg alle kruiden toe en werk af met peper en zout.
- Voeg nu een scheutje water toe en de partjes tomaat. Verlaag het vuur en laat de saus verder pruttelen tot de tomaten uiteenvallen. Roer af en toe en voeg wat extra water toe indien nodig. Voeg een eetlepel ahornsiroop toe en mix de saus. Proef en kruid indien nodig bij.
Voor de gnocchi:
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Prik wat gaatjes in de zoete aardappelen, leg ze op een bakplaat en bak ze ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Haal de schil eraf en prak de zoete aardappelen. Laat de puree afkoelen.
- Voeg zout en oregano toe aan de bloem en voeg dan beetje bij beetje de zoete aardappelpuree toe. Meng goed, kneed en voeg bloem toe tot je deeg niet meer kleeft.
- Verdeel het deeg in 8 parten en maak er telkens een fijne rol van. Snijd die in kleine stukjes van 2 centimeter. Strooi er nog wat extra bloem op en maak er eventueel met de achterkant van een vork streepjes in.
- Gaar de gnocchi in kokend, gezouten water. Na enkele minuten komen de gnocchi bovendrijven. Schep ze eruit en serveer ze met de tomatensaus, verse basilicum en lente-ui.