De bescheiden biet (ook wel krootjes genoemd) leent zich er uitstekend voor om gepoft te worden in hete as of kolen. Daardoor komen de van nature aanwezige zoete tonen extra goed naar boven en als je ook gele en chioggiabieten gebruikt, worden de kleuren spectaculair! Ze smaken bijzonder goed in combinatie met een lekkere pesto. Dit recept komt uit het (H)eerlijke boek van Lisette Kreischer en Maartje Borst, Vlam in de Plant. BBQ-en maar dan helemaal plantbased.
Wat heb je nodig:
- 4 mooie bieten, bij voorkeur een mix van verschillende kleuren
- 25 gram pijnboompitten, geroosterd plus 1 eetlepel extra
- 25 gram basilicum plus wat extra blaadjes
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- 50 gram olijfolie
- (zee)zout (bijvoorbeeld Zeeuwsche Zoute) en versgemalen peper
Zo bereid je het voor:
Zorg dat de BBQ heet is en je goed bij de kolen of hete as kunt komen zonder dat er een rooster in de weg zit, of zorg ervoor dat je het rooster makkelijk kunt wegnemen.
- Schrob de bieten schoon, laat de schil zitten. Verpak de bieten in royaal aluminiumfolie. Leg de verpakte bieten direct tussen de hete kolen.
- Pof ze op deze manier in 45-60 minuten gaar (test eventueel door te checken of een prikker er makkelijk in glijdt).
- In de tussentijd kun je natuurlijk allerlei andere lekkere gerechten op de BBQ bereiden!
- Bereid ondertussen de pesto. Doe hiervoor de pijnboompitten, het basilicum, de knoflook, de edelgistvlokken, de olijfolie en een snuf peper en zout in een hakmolentje of keukenmachine en maal helemaal fijn.
- Haal de bieten uit de BBQ met behulp van een tang en laat ze zover afkoelen dat je ze kunt aanpakken. Haal ze uit de folie en stroop de schillen en wortelaanzet eraf. Dit zou nu heel makkelijk moeten gaan door er simpelweg over te wrijven of door ze met een klein mesje te pellen.
- Serveer de bieten met de pesto, de overige pijnboompitten en het extra basilicum en wat grof zeezout en peper.
Meer vega(n) BBQ recepten? Klik op de afbeelding voor meer….