Gekruide frites met zout en paprika is een gangbaar gerecht bij de Britse afhaalchinees. Gefrituurde aardappels met heerlijk paprika en Chinese kruiden. Ook makkelijk thuis te maken. Dit recept komt uit ‘Puur Aardappel’ van de Britse Poppy O’Toole (beter bekend als Poppy Cooks).
Voor 2 personen heb je nodig:
- 800 gram lange, dikke, iets kruimige aardappel, geschild
- Neutrale olie, om in te frituren en te bakken
- ½ groene paprika, zaadlijst verwijderd en in blokjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes (zaadlijsten verwijderd voor minder pittigheid)
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 tl Chinese vijfkruidenpoeder
- 1 el golden syrup of agavesiroop
- Zout
- Chilivlokken, ter garnering (optioneel)
Zo bak je ze bruin:
- Snijd de aardappels in de perfecte fritesvorm (zo dik als je wijsvinger is altijd een goede vuistregel).
- Voeg de frites toe aan een pan flink gezouten koud water. Breng het water op hoog vuur aan de kook, ze het vuur lager en kook de frites 7 minuten, tot ze van de punt van een mes glijden. Schep de frites voorzichtig met een schuimspaan uit het water zodat ze niet breken.
- Verdeel de frites een voor een over een rooster boven een bakplaat (wees voorzichtig, zodat ze niet breken). Dek af met een theedoek en laat 5 tot 10 minuten droogstomen*.
- Schenk de olie in een frituurpan of een pan met dikke bodem (vul de pan niet meer dan de helft). Verhit de olie op hoog vuur tot 140°C (gebruik hiervoor een frituurthermometer of de thermometer van de frituurpan). Bak de frites 5 tot 8 minuten in porties, tot ze aan de buitenkant stevig maar nog niet verkleurd zijn. Schep de frites met een schuimspaan voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verhoog de temperatuur van de olie naar 180°C als alle frites een keer zijn gefrituurd.
- Bak de frites 3 tot 5 minuten opnieuw in porties tot ze goudbruin zijn en laat elke portie uitlekken op keukenpapier.
- Verhit 1 eetlepel olie in een andere pan op middelhoog vuur. Voeg de paprika, chilipeper en knoflook toe en bak 2 tot 3 minuten om ze zachter te maken. Voeg dan het Chinese vijfkruidenpoeder en de golden syrup pf agavesiroop toe. De kamer mag gevuld zijn met dat prachtige Chinese aroma.
- Voeg de frites toe aan de pan met het paprikamengsel en hussel door elkaar. Bestrooi naar smaak met zout en eventueel met chilivlokken. Eet smakelijk!
Een dipsaus met limoen en koriander is een perfecte match. Meng hiervoor zure room met mayonaise, gehakte koriander, limoensap, geraspte schil van een onbespoten limoen, geraspte knoflook en zout en peper naar smaak in een kom. Zet het 30 minuten in de koelkast, zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.
* Droogstomen: Leg (in dit geval) het rooster boven op de kookplaat, zodat je de restwarmte kunt gebruiken.