Dit gegrilde kipgerecht is een Indonesische variant. Om precies te zijn van het eiland Kilamantan. En is gepubliceerd in de nieuwe “Bijbel van de Indonesische keuken” van Maureen Tan.
Dit haal je in huis voor 4 personen:
- 1 kip, in stukken
- sap van 2 kaffirlimoenen
- zout en peper
- 3 sjalotten in dunne plakjes
- 5 tenen knoflook, in dunnen plakjes
- 5 lomboks, in fijne ringen
- 3 rawits, fijne ringen
- 4 cm laos, in dunne plakjes
- 4 cm gember, in dunne plakjes
- 1 tl trassi
- 1 el palmsuiker
- olie, om in te bakken
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 3 salamblaadjes, gekneusd
- 500 ml kokosmelk
Zo maak je het klaar:
- Masseer de kip in met het kaffirlimoensap en kruid met zout en peper.
- Maal in de vijzel de sjalot, knoflook, lomboks, rawits, laos, gember, trassi, en palmsuiker tot een fijne boemboe. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in. Voeg het citroengras en het salamblad toe en fruit nog 1 minuut.
- Voeg de kip toe en bak hem enkele minuten rondom aan. Voeg de kokosmelk en 250 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en stoof de kip in 45-50 minuten gaar.
- Neem de kip uit de pan en laat kort uitwasemen. Verhit een ingevette grillpan op middelhoog vuur en gril de kip in 5-10 minuten rondom goudbruin. Serveer de gegrilde kip met de pittige kokossaus. Lekker met (gestoomde) rijst.