Op biologische groenten zitten van nature de nodige micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kennen een mooi kunstje: fermenteren! Rauwe groenten krijgen door fermentatie meer voedingswaarde. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en de melkzuurbacteriën zijn krachtige probiotica. Bij het fermenteren blijven vitamines geconserveerd en ze kunnen zelfs toenemen (B-vitamines). De bacteriën zijn bovendien in staat om voedingsstoffen (gedeeltelijk) af te breken, zodat ons lichaam ze beter kan opnemen.
De start-up SOUR introduceert haar ongepasteuriseerde, gefermenteerde groenten vanaf eind april in de winkels. Udea, leverancier van diverse biologische natuurvoedingswinkels heeft de primeur door de producten in het assortiment op te nemen. Reden hiervoor is dat rauwe, ongepasteuriseerde groenten nauwelijks op de Nederlandse (en Europese) markt verkrijgbaar zijn.
De meeste bekende gefermenteerde groente is zuurkool. SOUR introduceert om te beginnen drie soorten; bietjes met zeewier en mierikswortel, wortel met kokos en vanille en kimchi. Die laatste is een eigen variant op het haast iconisch groentegerecht uit Korea, gemaakt van gefermenteerde Chinese kool met peper, gember, ui, paprika en knoflook.