Gazpacho is op zich een bekende maar bij deze variant is een deel van de tomaten vervangen door watermeloen. Extra met smaakmakers als limoensap, zoetzure jalapeñopepers en koriander.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 dikke sneetjes zuurdesembrood van een dag oud, zonder korsten
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 el sherry-azijn of naar smaak
- 1 kg pitloze watermeloen, geschild en kleingesneden
- 3 rijpe tomaten, kleingesneden
- 2 sjalotten of ½ kleine rode ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- sap van 1 limoen
- 100 gr feta, uitgelekt en verbrokkeld
- plukjes koriander, gerookte paprikapoeder en eventueel jalapeñopepepers, als garnering
Zo maak je het klaar:
- Scheur het brood in stukjes, besprenkel met olie en azijn en laat 5 minuten intrekken.
- Pureer het brood in de keukenmachine met de watermeloen, tomaten, sjalotten, knoflook, het limoensap en wat zout en peper glad. Zet het een nacht in de koelkast , zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Proef de soep voor het serveren; door het koelen worden de smaken minder uitgesproken. Maak op smaak af met wat zout, peper, limoensap of azijn.
- Bestrooi voor het serveren met feta, koriander, een snufje gerookte paprikapoeder en eventueel jalapeñopeper.