Nee! Het is geen recept voor erwtensoep met worst. De frisse smaak van citroen en het pittige van gember en chilipeper geven deze soep een totaal ander karakter. De erwtenscheuten kun je vervangen door bladpeterselie.
Dit ga je allemaal gebruiken:
- 1 sjalotje
- 2 el olie
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl komijn
- bos erwtenscheuten *
- 15 g verse koriander
- 1 kruimige aardappel
- 450 g doperwten (vers of diepvries)
- groentebouillonblokje
- 700 ml water
- 1 of meer chilipepers (naar smaak)
- crème fraîche
- 1 citroen
En een staafmixer.
En zo fabriceer je de soep:
- Snijd het sjalotje fijn. Fruit het sjalotje in de olie en voeg gember en komijn toe. Snijd de erwtenscheuten in kleinere stukken, snijd de stelen van de koriander en bak beide kort mee met het sjalotje.
- Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg aardappelblokjes, doperwten, bouillonblokje en water toe. Laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen.
- Hak de rest van de koriander fijn en bewaar wat voor de garnering. Voeg de gehakte koriander toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer.
- Vijzel 1 of meer chilipepers fijn en strooi de chilipeper over de crème fraîche.
- Doe de soep in kommen, garneer met een klodder pepercrème, verse koriander en druppel er wat citroensap over
*: Je kunt hier lezen hoe jezelf makkelijk erwtenscheuten kunt opkweken.
Dit recept is afkomstig uit ‘Eten uit de volkstuin’ van Marleen van Es (Moestuinmiep)