Gevuld speculaas, wie lust het niet… Het is de tijd om deze heerlijkheid te eten. je kan het zo kant-en klaar in de winkel of bij de bakker kopen maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het helemaal zelf te maken. Dan smaakt het nog lekkerder….en is veel makkelijker dan je denkt.
En met zelf maken bedoelen wij ook helemaal zelf maken zowel de speculaas als de amandelspijs. Het grote voordeel is dat je er net zoveel spijs tussen kunt doen als jij lekker vindt.
Wat heb je nodig:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 5 theelepels koek-en speculaaskruiden (hoe je van een kruidiger smaak voeg je gewoon wat meer toe;) )
- snufje zout
- 125 gram harde roomboter
- 10 eetlepels melk
- 20 ml water
- ei voor het bestrijken
- halve of geschaafde amandelen voor de garnering
Voor de amandelspijs:
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram fijne kristalsuiker (hou je van een grovere structuur gebruik je gewone kristalsuiker)
- 1/2 ei
- klein beetje citroenrasp (hou je niet van het zuurtje erin, laat je dit gewoon weg)
Zo ga je het heerlijk bruin bakken:
Het deeg kun je gelijk gaan bakken maar je kunt er ook voor kiezen het deeg een nachtje in de koelkast te leggen. Dan trekken de smaken goed in elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Je mengt het zelfrijzend bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar in een kom
- Voeg de roomboter en de melk toe en kneed dit tot een stevige bal deeg. Mocht je het deeg wat te droog vinden voeg je nog wat meer melk toe
- Meng hierna de amandelmeel en de suiker en de eventuele citroenrasp in een aparte kom en roer met een spatel het geheel door elkaar. Blijf roeren en mengen tot je een mooie bol hebt. Blijft het te droog voeg dan nog wat ei toe
- Verdeel het deeg in twee stukken en rol met een deegroller uit tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn
- Je kunt er voor kiezen om het in een bakvorm te bakken of los op bakpapier
- Rol het spijs uit in ongeveer dezelfde vorm als het deeg en leg het op een van de deegstukken
- Leg dan het andere deegstuk erop en druk het geheel aan. Je kan het ook aan de zijkanten dichtdrukken zodat jet het spijs als het ware opsluit
- Smeer de speculaas in met ei. Garneer de speculaas naar behoefte en in een patroon wat jij leuk vindt en smeer hier nog een keer ei overheen
- Hierna bak je het geheel in ongeveer 45 minuten gaar