feeststol

DIY feeststol maken

Kerststol, paasstol, pinksterstol, feeststol, het maakt niet uit hoe je het noemt. Deze stol kan altijd. Zeker als je hem zelf maakt met dit makkelijke recept.

Dit heb je er voor nodig:

  • 350 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram zout
  • 60 gram roomboter
  • 200 ml water
  • 250 gram rozijnen
  • 70 gram gehakte noten (bijvoorbeeld pecannoten en/of walnoten)
  • 100 gram amandelspijs* (hou je erg van spijs, neem dan 200 gram of meer)
  • 1 ei

Optioneel: de rasp van een halve citroen; als je van een frisser deeg houdt.

  • Amandelspijs ook zelf maken? Klik dan <hier>

Zo bak je er een heerlijk feestbrood van:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen, noten, spijs en het ei, door elkaar. Kneed dit alles tot een soepel deeg met de hand of een keukenmachine
  3. Vervolgens kneed je de rozijnen en de gehakte noten er doorheen
  4. Je kan er voor kiezen om 1 groter brood te bakken maar makkelijker is het om te kiezen voor twee broden en dan halveer je het deeg in twee gelijke stukken
  5. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen
  6. Kneed het amandelspijs soepel en deel het in twee gelijke delen; rol ze allebei uit tot een mooie spijsrol
  7. Strooi op het aanrecht wat bloem en pak 1 van de deegballen. Rol de deegbal uit (of vorm het met je handen) tot het iets groter is dan de spijsrol. Leg dan de spijsrol op het deeg
  8. Maak er een dicht pakketje van zodat het spijs niet meer te zien is en druk de randen goed aan
  9. Herhaal dit met de tweede deegbal
  10. Bestrijk daarna bovenkanten van de deegballen met ei (voor het mooi bruin worden in de oven)
  11. Laat hierna de beide broden een minuut of 30 rusten en bak ze daarna in 30-35 minuten bruin

Om de broden af te werken kun je wat roomboter smelten in een pannetje en bestrijk de broden ermee. Strooi er (eventueel) geschaafde amandelen en poedersuiker overheen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *