Kerststol, paasstol, pinksterstol, feeststol, het maakt niet uit hoe je het noemt. Deze stol kan altijd. Zeker als je hem zelf maakt met dit makkelijke recept.
Dit heb je er voor nodig:
- 350 gram bloem
- 25 gram verse gist
- 35 gram witte basterdsuiker
- 7 gram zout
- 60 gram roomboter
- 200 ml water
- 250 gram rozijnen
- 70 gram gehakte noten (bijvoorbeeld pecannoten en/of walnoten)
- 100 gram amandelspijs* (hou je erg van spijs, neem dan 200 gram of meer)
- 1 ei
Optioneel: de rasp van een halve citroen; als je van een frisser deeg houdt.
- Amandelspijs ook zelf maken? Klik dan <hier>
Zo bak je er een heerlijk feestbrood van:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen, noten, spijs en het ei, door elkaar. Kneed dit alles tot een soepel deeg met de hand of een keukenmachine
- Vervolgens kneed je de rozijnen en de gehakte noten er doorheen
- Je kan er voor kiezen om 1 groter brood te bakken maar makkelijker is het om te kiezen voor twee broden en dan halveer je het deeg in twee gelijke stukken
- Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen
- Kneed het amandelspijs soepel en deel het in twee gelijke delen; rol ze allebei uit tot een mooie spijsrol
- Strooi op het aanrecht wat bloem en pak 1 van de deegballen. Rol de deegbal uit (of vorm het met je handen) tot het iets groter is dan de spijsrol. Leg dan de spijsrol op het deeg
- Maak er een dicht pakketje van zodat het spijs niet meer te zien is en druk de randen goed aan
- Herhaal dit met de tweede deegbal
- Bestrijk daarna bovenkanten van de deegballen met ei (voor het mooi bruin worden in de oven)
- Laat hierna de beide broden een minuut of 30 rusten en bak ze daarna in 30-35 minuten bruin
Om de broden af te werken kun je wat roomboter smelten in een pannetje en bestrijk de broden ermee. Strooi er (eventueel) geschaafde amandelen en poedersuiker overheen.