Ingrediënten voor 4 personen (+ een extra deel om in te vriezen):
- 1 bloemkool
- 240 g kikkererwten (blik of bokaal, uitgelekt gewicht)
- 30 g kappertjes
- 4 kleine augurken
- 100 g Parmezaanse kaas (blok)
- 1/2 bosje peterselie
- 2 eierdooiers
- 2 takjes dragon
- 100 g paneermeel (+ extra)
- neutrale olie (bijvoorbeeld arachideolie of druivenpitolie)
- Extra materiaal: een hakmolen
Voor de dipsaus:
- 100 g (diepvries)erwten
- 2 avocado’s
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 takje munt
- peper van de molen
- zout
Bereiding:
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en hak ze in de hakmolen fijn tot ‘bloemkoolcouscous’.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
- Doe ze bij de bloemkool in de hakmolen.
- Voeg de kappertjes, augurken en Parmezaanse kaas toe. Spoel de peterselie en voeg ook toe.
- Doe de eierdooiers bij de bloemkool. Voeg er de takjes dragon en een paar eetlepels paneermeel aan toe.
- Mix alles samen tot een korrelige massa.
- Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het mengsel te nat is.
- Maak ondertussen de dipsaus.
- Breng water aan de kook. Blancheer de erwten een paar minuten in het kokende water, giet ze af en spoel ze onder koud water. Ze moeten koud zijn, voor je ze in de dipsaus verwerkt.
- Snijd de avocado’s in tweeën. Wrik de helften van elkaar en verwijder de pit. Snijd de helften nogmaals in tweeën, trek er het vel af en snijd het vruchtvlees in stukken.
- Mix de erwten en de avocado met de yoghurt en enkele blaadjes munt in de hakmolen tot een gladde dipsaus. Kruid met versgemalen peper en zout.
- Strooi 100 g paneermeel in een schaal of diep bord.
- Vorm minihamburgertjes (nuggets) van het bloemkoolmengsel en rol ze door het paneermeel.
- Verhit een laag van 1/2 cm neutrale olie in een pan en bak de nuggets goudbruin. Reken op ongeveer 1 minuut aan beide zijden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de nuggets met de dipsaus.
Dit recept is afkomstig uit het boek Dagelijkse kost, koken met gezond verstand van Jeroen Meus.