Crunchy granola met zomerfruit

Een heerlijk glutenvrij begin van de dag. Veel recepten met granola zijn gemaakt met flink wat zoetigheid. Zeker aan het begin van de dag is het belangrijk om niet zoveel suikers te eten. Dit recept is helemaal suikervrij. Wist je dat rood en paars zomerfruit de minste glucose en fructose van alle fruitsoorten bevat? Bovendien zit het helemaal vol met antioxidanten. Mooie bescherming, ook van je huid tegen de zon.

Ingrediënten voor ca. 550-600 gram granola:

  • 100 gram quinoa
  • 100 gram ongebrande noten
  • 50 gram havervlokken
  • 5 eetlepels boekweit (of kasha)
  • 3 volle eetlepels zonnebloempitten
  • 3 volle eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 1 kleine theelepel Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels Ghee, gesmolten kokosolie (of olijf-, pompoenpit-, avocado-, hazelnoot-, pistache-, of amandelolie)
  • 1,5 eetlepel anijs- en/of venkelzaad (de combinatie is ook erg lekker. Als je venkel kiest eerst de zaden kneuzen)*
  • 1 koffielepel kaneel (kardemom of een ½ theelepel vanille olie is ook lekker)*
  • Na afkoeling eventueel nog 2 eetlepels hennepzaad en eventueel wat lijnzaad of Chiazaad. En ook erg lekker: 2 eetlepels zeer fijn gesneden stukjes gedroogde papaja of Goji bessen.

Tip: varieer met de kruiden/specerijen. Met een snufje gember, wat citroengras of speculaas- of koekkruiden geef je er steeds weer een andere twist aan. Ook wat betreft de ingrediënten van de granola kun je natuurlijk eindeloos variëren. Dit recept is slechts een voorbeeld, je kunt er uiteraard eindeloos mee variëren.

Bereiding:

  • Pof de quinoa: Dompel de quinoa een paar minuten onder in water. Laat dan goed uitlekken.
  • Zet een koekenpan (zonder teflon) met een dikke bodem op het gas. Als de pan flink heet is doe je de quinoa erbij, gas iets lager zetten en de deksel erop doen. Blijf erbij om de pan om de ca. halve minuut te schudden. Na een tijdje hoor je de quinoa poffen. Als je bijna niets meer hoort haal je de pan van het vuur en is je quinoa gepoft. Let op: als je volkoren quinoa ‘a la Rineke’ gebruikt blijft de gepofte quinoa veel kleiner als de kant-en-klaar gekochte. De korrels zijn immers veel kleiner
  • Teveel werk? Je kunt ook gepofte quinoa of quinoavlokken kopen. Wel een stuk duurder maar dan hoef je dus niet te poffen.
  • Zet in tussentijd de oven aan op 140 graden. Laat eventueel de kokosolie smelten.
  • Spreid alle ingrediënten (met uitzondering van de quinoa) uit over een bakplaat en meng ze goed. Meng het zout met de olie en verdeel dit over het mengsel.
  • Zet ca. een half uur in de oven op 130 graden. Wel om de 8-10 minuten alles even doorscheppen.
  • De gepofte quinoa erdoor heen mengen en af laten koelen. Goed afgesloten bewaren in een dichte trommel/pot.

Bron: www.rinekedijkinga.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *