Dit is 1 van de 80 recepten voor lichaam en geest uit het boek ‘de Ayurveda keuken’ van Anne Heigham. Een vegetarisch recept heerlijk voor de zomer en/of de vroege herfst.
Dit heb je nodig voor 1 persoon:
- 1 grote rode biet, geschild, in kleine blokjes
- 1 theelepel ghee (geklaarde boter)
- 1 prei, gehakt
- handvol sperziebonen
- 30 gram geitenkaas
- kleine handvol verse bladpeterselie, grof gehakt
Couscous:
- 75 gram tarwe- of gerstcouscous
- 100 ml kokend water
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- ongeraffineerd zout en zwarte peper
Zo maak je het klaar:
- Kook de blokjes rode biet ongeveer 30 minuten, tot ze zacht zijn.
- Verhit de ghee zachtjes in een pan op middelhoog-laag vuur. Voeg de prei, sperziebonen, gekookte bietjes en een scheutje water toe, leg het deksel op de pan en verhit alles zachtjes ongeveer 5 minuten, tot de prei gaar is en de sperziebonen zacht zijn.
- Doe ondertussen de couscous in een kleine kom, schenk het kokende water erover en leg een bord over de kom, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Laat de couscous 5 minuten staan, zodat de korrels al het water opnemen. Haal het bord van de kom en roer de couscous los met een vork. Proef of hij goed gaar is – zo niet, voeg dan nog een beetje water toe. Leg het bord weer op de kom en laat de couscous nog even staan. Wanneer de couscous gaar is, sprenkel je de olijfolie en het citroensap erover, voeg je wat zout en peper toe en meng je goed.
- Verkruimel de geitenkaas over de gare groenten en laat hem een beetje smelten. Strooi daarna de peterselie erover.
- Serveer de couscous warm, met de groenten erbovenop.