Toen het boek Nadiya bakt op de mat viel en we het open sloegen was het op dit recept. Simpel klaar te maken en het heeft wat weg van scones. Nadiya is de winnares van BBC’s The Great British Bake Off, editie 2015 en heeft in haar laatste bakboek meer dan 100 heerlijke recepten bij elkaar gebundeld.
Dit heb je nodig:
Voor de broodjes:
- 375 gram hard broodmeel (meel met veel eiwitten), plus wat extra om te strooien
- 30 gram zachte roomboter, plus wat extra om in te vetten
- 7 gram instant gist
- 2 tl fijne kristalsuiker
- ¼ tl fijn tafelzout
- 300 ml lauwwarme melk
Voor de vlugge jam:
- 400 gram diepvriesaardbeien, ontdooid
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 limoen, geraspte schil en het sap
- 2 tl maizena
Voor de vulling:
- 400 ml slagroom
- 2 el poedersuiker, plus 1 eetlepel om te strooien
- 1 tl vanille-extract
- boter, om te smeren
Zo bak je ze bruin:
- Het deeg: Doe het meel in een kom en wrijf de boter erdoor tot er geen klontjes meer in zitten. Doe de gist en suiker aan de ene kant van de kom en een snufje zout aan de andere kant.
- Maak een kuiltje in het midden, giet de lauwe warme melk erin en meng de bloem er met een spatel doorheen, tot het deeg bij elkaar begint te komen.
- Nu ga je kneden; omdat het deeg superplakkerig is, kun je dit het best ongeveer 6 minuten op halve snelheid in een staande mixer met een deeghaak doen. Als je het met de hand doet moet je je werkvlak en je handen gaandeweg regelmatig met meel bestuiven, en het deeg ongeveer 10 minuten kneden, of tot het glad en elastisch is. Laat het op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Maak intussen de ‘vlugge’ jam. Doe de aardbeien met de suiker in een pannetje en voeg de geraspte limoenschil toe.
- Pers het limoensap in een kleine kom, doe de maizena erbij en roer er een pasta van. Doe de pasta in de pan erbij en roer goed. Zet op het vuur en blijf ongeveer 5 minuten regelmatig roeren, tot het mengsel mooi dik is. Zet de pan van het vuur en laat de jam volledig afkoelen.
- Stort het deeg wanneer het volume verdubbeld is op een met meel bestrooid werkvlak. Rol er een dikke worst van en verdeel hem in 9 gelijke stukjes van ongeveer 70-75 gram. Leg de broodjes op een licht ingevette bakplaat, dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze nogmaals rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Verhit de oven tot 200 °C (heteluchtoven 180/ gasovenstand 6).
- Bak de broodjes ongeveer 15 minuten, haal ze uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
- Klop de room intussen in een grote kom met de poedersuiker en vanille tot er zachte punten op blijven staan en schep in een spuitzak.
- Als de broodjes afgekoeld zijn is het tijd voor de split. Snijd de broodjes een beetje van de bovenkant schuin in, maar pas op dat je er niet helemaal doorheen gaat – anders wordt het een soort Cornish burger!
- Besmeer de onderkant royaal met boter, schep er wat van de afgekoelde jam op en spuit er een flinke toef slagroom op.
- Strooi er een beetje poedersuiker op en serveer ze meteen….en smullen maar!