Als we hier in Nederland denken dat de stampot alleen in ons land bekend is…dan hebben we dat mis. Deze Colcannon is de Ierse versie van ‘onze’ Hollandse boerenkoolstamppot.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 100 gram boter
- 150 gram bacon, in blokjes
- 500 gram boerenkool (geritst en klein gesneden)
- 2 preitjes, in dunne ringen
- 100 ml room of crème fraîche
- nootmuskaat, vers geraspt, naar smaak
- zout en peper
Zo maak je het klaar:
- Doe de aardappelen en een snufje zout in de pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng het aan de kook en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.
- Verhit ondertussen de helft van de boter in een braadpan of ruime koekenpan. Bak hierin de bacon aan en doe de boerenkool en prei erbij. Bak alles ongeveer 5 minuten en haal de pan van het vuur.
- Stamp de aardappelen met de rest van de boter tot een gladde puree. Doe de room of crème fraîche erbij en vermeng met het boerenkoolmengsel.
- Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, zout en peper en serveren maar.
Bain sult as do bhéile oftewel eet smakelijk.