Wie houdt er nu niet van koekjes die bros zijn bij de randen en smeuïg van binnen? En dan ook nog met chocolade en noten! Wij zeker. Vers zijn ze het lekkerste om te eten. Nog zo’n lekker recept uit het boek van Anouk Glaudemans, ‘Heel Holland Bakt thuis’.
Dit heb je nodig voor 16 stuks:
- 110 gram boter op kamertemperatuur
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 85 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 210 gram bloem
- 15 gram cacaopoeder
- ½ tl bakpoeder
- ¼ tl baking soda
- ½ tl zout
- 140 gram chocolade (puur, melk, wit of gemengd), grof gehakt
- 35 gram ongezouten hazelnoten, grof gehakt
Zo bak je ze bruin:
- Klop met een staande mixer met platte menghaak (vlinderhaak) de boter in een paar minuten zacht en romig. Voeg de beide soorten basterdsuiker toe en mix door. Doe het ei erbij, mix weer rustig door en voeg dan het vanille-extract toe.
- Meng in een andere kom de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder, de baking soda en het zout. Zeef de ingrediënten en voeg ze toe aan het boterbeslag. Mix niet langer dan nodig: Gemengd is gemengd !
- Roer de chocolade en hazelnoten door het deeg. Draai van het deeg 16 balletjes van ongeveer 40 gram en leg deze op een snijplank met daarop een stuk bakpapier. Leg de snijplank met de balletjes een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg de 16 balletjes op de bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen want het beslag vloeit uit.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier meteen op een rooster. Na 5 minuten kun je ook het bakpapier verwijderen en de koekjes volledig laten afkoelen op het rooster.
Dit deeg is goed in te vriezen, zodat je altijd à la minute verse koekjes kunt bakken. Draai dan alvast de balletjes en vries die in. Verpak de balletjes in een plastic zak. Leg de bevroren deegballetjes op een bakplaat met bakpapier en verleng de baktijd met 2 minuten.