Boterkoek is lekker. Chocolade ook… Kun je nagaan als je het combineert in een super lekkere chocolade-boterkoek.
Voor deze chocolade-boterkoek haal je in huis:
- 350 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 300 gram donkere basterdsuiker
- 320 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- rasp van een citroen
- 1 gram gerookte zoutflakes
- 40 gram pure chocolade 70% fijngehakt
- 1/4 ei, losgeklopt
- 1/4 kuipje koffieroom
- snufje zout
Zo bak je de koek boterbruin:
- Verwarm de oven voor tot 170 graden
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en zorg ervoor dat de hele bakvorm bedekt is
- Meng de boter en de basterdsuiker in een kom. Zet de mixer op de laagste stand of kneed de boter met de hand tot een smeuïg geheel
- Voeg de bloem, het cacaopoeder en de citroenrasp toe en kneed het tot een egaal deeg. Meng als laatste de zoutflakes toe
- Maak je handen nat tegen het plakken en verdeel de helft van het deeg over de bodem van de vorm. Strijk met de bolle kant van een grote lepel de koek vlak. Verdeel de stukjes chocolade erover. Strijk de rest van het deeg over de chocolade en maak het vlak en glad
- Klopt het ei, de koffieroom en het zout met een garde tot een homogene massa
- Strijk met een kwast een dunne laag ei-mengsel over het deeg en kerf met een vork een motief in
- Bak de koek in 35 minuten gaar
- Laat de koek minimaal 60 minuten afkoelen op een koele plaats (ongeveer 12 graden)
- Haal de koek uit de vormen snijd er mooie stukken van en…..smullen maar
Variatietip: Gebruik 60 gram grof gehakte hazelnoten om 40 gram toe te voegen bij stap 4 en de overige 20 gram bij stap 7 (over het deeg heen)
Dit recept komt uit de Chocoladebijbel van Kees Raat.