chili con carne

Chili con carne

Als je chili con carne zegt denk je al snel aan gehakt en kidneybonen. Dat is de versie die bijna iedereen wel kent. Onderstaande recept van chili con carne komt veel dichter bij hoe echte chili bedoeld is. Niet met gehakt en kidneybonen maar met runderstoofvlees en chipotle-pepers in adobo-saus. Deze gedroogde en gerookte jalapeño’s in pittige saus (uit blik) zijn bij sommige grote supermarkten en/of online verkrijgbaar. Ze geven de stoof een heel diepe en licht rokerige smaak, niet skippen dus! Geen ‘snelle’ chili maar een langzaam gegaarde variant.

Deze ingrediënten ga je allemaal gebruiken, voor 4 personen:

  • 1 eetlepel adobo-saus met 2 chipotlepepers
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 rode peper
  • 500 ml kippenbouillon
  • 800 gram rundersukade, in stukken van 2*2 cm.
  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano (liefst Mexicaanse)
  • 1 theelepel cacao
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • een handvol fijngehakte koriander
  • 2 lente-uitjes in dunne ringen
  • 100 gram geraspte cheddarkaas
  • 50-100 gram tortillachips
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 avocado, in blokjes
  • zonnebloemolie, om in te bakken
  • zout en peper

Zo stoof je het tot een heerlijke chili con carne:

  1. Doe de adobo-saus met de chipotle-pepers, chilivlokken, rode peper (zonder steeltje en zaadlijst) en de bouillon in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen. Giet daarna het mengsel in een blender (of beker van een staafmixer) en pureer het tot een glad geheel
  2. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom bruin. Zorg dat er genoeg ruimte tussen het vlees zit, anders gaat het stomen. Als het nodig is deel het vlees in porties op. Haal het vlees uit de pan en zet het apart
  3. Verhit nog wat olie in de pan en bak hierin de knoflook en uit op laag vuur glazig. Voeg de kaneel, komijn, piment, oregano, cacao, het gerookte paprikapoeder en de nootmuskaat toe en bak ongeveer 1 minuut mee, tot alle geuren vrij komen. Zorg ervoor dat het geheel niet verbrand
  4. Doe het vlees terug in de pan samen met het chipotle-mengsel en vul het af met water tot het vlees net onder staat. Breng het aan de kook en draai het vuur laag. Laat alles 1,5 tot 2 uur garen tot je het vlees makkelijk uit elkaar trekt met een vork, maar nog wel stevig is
  5. Schep het vlees op borden en maak het af met de verse koriander, de lente-ui en kaas
  6. Serveer het met de tortillachips, zure room en de avocado

Dit recept is afkomstig uit “De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben”.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *