Een echte (Amerikaanse) caloriebom, deze cherry freakshake. Hier kun je goed voor gaan zitten en genieten. Het recept is gepubliceerd in het augustus nummer van Delicious. Een maandelijks zeer smakelijk magazine.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 3 el amarenakersen + de siroop (pot of blik)
- 150 gram verse kersen, ontpit
- 8 grote bollen vanille-ijs (ca. 400 gram)
- 500 ml volle melk, ijskoud
- slagroom spuitbus
- 1 reep kitkat
Voor de donuts:
- 200 gram bloem + extra om te bestuiven
- 1 tl droge gist
- 25 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 85 ml melk, lauwwarm
- 1 el boter, zacht
- 1 vanillestokje
- ½ ei, geklutst
- ongeveer 2 liter olie, om te frituren
- fijne kristalsuiker
- bakpapier
- vershoudfolie
Zo maak je het geheel klaar:
- Meng voor de donuts 200 gram bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer ze kort erdoorheen. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het vanillemerg en het ei toe en kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een soepel glad deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ongeveer 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna ongeveer 2 uur in de koelkast.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een 2 cm dikke plak. Steek grote cirkels (10 cm Ø) uit het deeg, bijvoorbeeld met de bovenkant van een glas. Steek uit de deegcirkels kleine cirkels (3 cm Ø), bijvoorbeeld met een borrelglaasje. Plak de kleine cirkels en andere restjes deeg aan elkaar, rol weer uit en herhaal tot al het deeg op is. Leg de donuts niet te dicht op elkaar op bakpapier en dek ze losjes af met vershoudfolie. Laat de donuts op kamertemperatuur nog ongeveer 45 minuten rijzen.
- Zet 4 grote glazen in de vriezer om goed koud te laten worden. verhit de olie in een ruime pan tot ongeveer 175 °C. Frituur de donuts portiegewijs in ongeveer 5 minuten goudbruin. Schep de donuts uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze een minuutje of 10 afkoelen. Wentel de donuts* in fijne kristalsuiker en laat verder afkoelen.
- Houd 8 amarenakersen achter voor de garnering. Doe de rest van de amarenakersen, 2 el siroop, de verse kersen, het vanille-ijs en de melk in een blender en pureer tot een gladde, romige milkshake.
- Schep wat kersensiroop langs de randen van de gekoelde glazen. Vul de glazen met de milkshake. Spuit er een flinke dot slagroom op. Steek er een donut en een reepje kitkat in. Garneer met de achtergehouden kersen en giet er nog wat kersensiroop op.
- Bewaar afgekoelde donuts die je overhebt in de vriezer in een goed afgesloten zak of bak.