Wie had er een aantal jaar geleden ooit van Jackfruit gehoord in Europa? Tegenwoordig is het bij velen bekend en wordt het veelvuldig gebruikt in de (vega/vegan)keuken. Het is in blik verkrijgbaar bij de supermarkt en vers bij de groentespeciaalzaak en/of toko’s. Dit recept komt uit ‘Jackfruit’ van Jessica Lek.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 blikje jonge jackfruit (à 550 gram), afgespoeld en uitgelekt
- 2 el plantaardige olie
- 4 snackkomkommers
- ½ bosje dille, fijngehakt
- zout
- 12 sneetjes desembrood, geroosterd
- 1 pot (vegan) mayonaise
- 4 rijpe zoete tomaten, gewassen en flinterdun gesneden
- flesje Tabasco, gebruik naar smaak
- 4 kleine handenvol kruidensla
- eetbare bloemen, ter garnering (optioneel)
Voor de marinade:
- sap van 2 limoenen en 1 el limoenrasp
- 1 el donkere basterdsuiker
- 2 el ahornsiroop
- 3 el zonnebloemolie
- 4 el jalapeñopepers, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- 1 el zout, of naar smaak
Zo maak je het klaar:
- Pluk het vruchtvlees van het jackfruit met je handen in dunne stukjes.
- Roer voor de marinade het limoensap en de -rasp, donkere basterdsuiker, ahornsiroop en olie in een grote kom tot de suiker is opgelost. Schep er de jalapeñopepers, geraspte knoflook, paprikapoeder en komijnpoeder bij en gebruik zout naar smaak. Meng de stukjes jackfruit met de marinade en laat afgedekt minimaal 1½ uur marineren.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de jackfruit al omscheppend op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten krokant. Snijd de snackkomkommers op de mandoline of met een scherp mes in de lengte in dunne plakken en meng met de fijngesneden dille en een snuf zout.
- Maak laagjes van het desembrood. Besmeer 4 geroosterde boterhammen met mayonaise (of veganaise), beleg met een laagje dille-komkommer en schep er wat jackfruit op. Verdeel er een royale laag tomatenplakjes op. Dek af met een nieuwe laag boterhammen en besmeer met mayo. Verdeel er opnieuw een laagje dille-komkommer, jackfruit en tomaat over. Druppel er naar wens nog wat Tabasco op en dek af met de laatste toast. Garneer met wat kruidensla bovenop en eventueel met eetbare bloemen.