Bananenijs met popcorn & salted caramel

Marleen Visser heeft toepasselijke bijnamen in haar omgeving: IJsmeisje of ice cream queen. Niet voor niets. Na het succes van haar eerste boek ‘Altijd ijs’ is er een hele smakelijke opvolger: ‘IJs!’ Onderstaande recept is afkomstig uit haar boek en is ook gepubliceerd in het magazine Delicious. Het is zowel met als zonder ijsmachine te bereiden en gluten- en lactosevrij.

Dit heb je nodig voor 5 bolletjes:

Bananenijs:
  • 200 gram ongebrande cashewnoten
  • 4 bananen, in plakjes
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • fijngemalen zeezout (bv van Zeeuwsche Zoute)
  • 250 ml amandeldrink
  • 80 gram suiker
  • 20 gram kokosolie, gesmolten
  • 1 tl vanille-extract
  • fijngemalen zeezout
  • 20 gram zoete popcorn
Caramel:
  • 150 ml kokosmelk
  • 70 gram kokosbloesemsuiker
  • grof gemalen zeezout
  • sap van een ¼ citroen

Zo maak je het klaar:

  1. Meng de kokosmelk, kokosbloesemsuiker met een snuf zeezout in een steelpan. Verwarm al roerend en laat de suiker oplossen. Laat het mengsel 5-10 minuten op laag vuur inkoken tot karamel en roer af en toe. Voeg ten slotte het citroensap toe en laat de gezouten karamel afkoelen.
  2. Week de cashewnoten minimaal 4-6 uur of gedurende een nacht in ruim water.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 175°C.
  4. Meng de banaan met de bruine suiker, olijfolie en een snuf zeezout. Verdeel de plakjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 30 minuten. Laat afkoelen.
  5. Verwarm de amandeldrink en suiker in een pan tot de suiker is opgelost. Spoel de cashewnoten af en laat ze uitlekken, pureer ze in de keukenmachine tot een egale massa waarin geen stukjes noot meer zitten, dit kan 10-20 minuten duren.
  6. Voeg de amandeldrink , kokosolie, het vanille-extract, de plakjes banaan en een snuf zeezout toe en meng alles goed.
  7. Zet het in de koelkast tot het koud genoeg is (10ºC.) om in een ijsmachine te bereiden.

Met ijsmachine:

Bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Doe tegen het einde de helft van de karamel erbij en laat nog een paar rondjes draaien. Schep het ijs in een luchtdichte vriezerdoos en zet het minimaal 2 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine:

Schenk de basis voor het ijs in een luchtdichte vriezerdoos en vries dit in. Breek na 30 minuten de ijskristallen, met de staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit (na 30 minuten) 3-4 keer tot het ijs romig geworden is. Roer de helft van de karamel erdoor. Zet het ijs 7-8 uur in de vriezer. Serveer met popcorn en de resterende gezouten karamel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *