Gehakt is er in diverse soorten, kip, varkens, rund. Er is ook kalkoengehakt en dat wordt gebruikt in dit recept. Samen met de bloemkoolvulling en de romige paprikasaus…..
Voor de balletjes voor vier personen zet je op het boodschappenlijstje:
- 600 gram kalkoengehakt
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1 deciliter witte wijn
- 2 deciliter kippenbouillon
- paar verse basilicumblaadjes
- peper en zout
Voor de paprikasaus:
- 2 paprika’s
- 1 ui
- teentje knoflook
- bouillonblokje
- 2,5 deciliter room
Zo draai je er lekker balletjes van:
- Verdeel de bloemkool in roosjes en blancheer ze al dente in gezouten water. Ze mogen nog net niet beetgaar zijn
- Snijd de uit fijn
- Meng het gehakt in een kom met de olijfolie, het paneermeel, het ei en de ui. Kruid het naar smaak met zout en peper en meng alles goed door elkaar
- Kneed rond elk bloemkoolroosje een beetje gehakt zodat je de met bloemkool gevulde gehaktballetjes krijgt. Bak ze even aan in een braadpan met wat olijfolie
- Giet de bouillon en de wijn erbij tot de balletjes net niet onderstaan
- Zet de pan op middelhoog vuur en stoof ze gaar in ongeveer 20 minuten
- Maak de paprikasaus; snipper de uit, snijd de paprika’s in blokjes en pers de knoflook. verhit wat olie in een steelpan en fruit de uit, knoflook en paprika enkele minuten
- Voeg de room en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot saus
- Werk het af met de basilicum.
Deze balletjes smaken heerlijk bij pasta zoals volkoren spaghetti of penne.
Dit recept komt uit ‘Gehakt’ van Sophie Matthys.