Appelcake, appelflap, appelkruimeltaart….allemaal superlekker. Dit appeltaartje is er 1 voor een persoon. Makkelijk om te maken en lekker om te eten met een flinke dot (verse) slagroom. Het recept komt uit ‘Lekker Lokaal’ van Laura de Grave. Je kunt ze maken met gewone tarwebloem maar veel smakelijker is het om speltbloem te gebruiken.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 140 gram spelt- of tarwebloem, plus wat extra om te bestuiven
- 70 gram fijne kristalsuiker
- 1½ ei
- zout
- 65 gr roomboter, koud en in blokjes
- 40 gram hazelnootmeel *
- 2 kleine (kinder)appeltjes
- 2 tl kaneel (of naar smaak)
- 2 el hazelnootolie of andere plantaardige olie
Zo maak je ze klaar:
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Meng de bloem, 30 gram suiker, 1 ei en ¼ tl zout in een kom.
- Kneed de boter met koele handen door het bloemmengsel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 4 porties en rol die tussen je handpalmen tot balletjes.
- Bestuif je werkblad licht met bloem. Druk elk deegballetje met je handen uit tot een rond lapje van ongeveer 10 cm doorsnede. Leg de deeglapjes op afstand op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Meng het hazelnootmeel met 40 gram suiker en ½ ei in een kom. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels met schil in flinterdunne schijfjes. Meng de appel met de kaneel en de hazelnootolie in een kom.
- Verdeel het hazelnoot-suikermengsel met een lepel over het deeg. Verdeel de appel er in waaiervorm overheen.
- Bak de appeltaartjes in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
* je kunt hazelnootmeel kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken door ongeveer 40 gram hazelnoten fijn te malen in een keukenmachine.