Appelbrood

Bananenbrood is inmiddels een goede bekende geworden, als ontbijt of lekker en gezond tussendoortje. Wist je dat je van appels ook een (h)eerlijk en verantwoord tussendoortje kun maken? Dit recept komt uit #Fitfood van Delphine Steelandt.

Voor 1 brood (6 personen):

  • 1 theelepel kokosolie
  • 2 eieren*
  • 2 appels
  • 1 theelepel kaneel (of naar smaak)
  • 120 gram yoghurt
  • 75 kokosbloesemsuiker + eventueel wat extra
  • 60 gram havermout
  • 120 gram volkorenmeel
  • 1 appel, in stukjes
  • snufje bakpoeder
  • zout
  • eventueel 1 extra appel, in stukjes, voor de afwerking

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een broodvorm in met wat kokosolie.
  2. Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
  3. Leg de appelstukjes in een glazen kom die in de magnetron mag. Voeg 3 à 4 eetlepels water toe, de appels mogen niet onderstaan. Doe de kaneel erbij en roer even om. Zet de appels in de magnetron tot ze zacht zijn. Mix fijn tot appelmoes.
  4. Breek de eieren in een mengkom en klop los samen met 120 gram van de appelmoes, de yoghurt en de suiker. Roer tot een glad mengsel.
  5. Meng er de havermout, het volkorenmeel, de appelstukjes, het bakpoeder en een snuf zout door. Giet het beslag in de broodvorm.
  6. Hou je van zoet(er)? Bestrooi het appelbrood dan met wat extra kokosbloesemsuiker en de stukjes appel. Bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  7. Test of het brood gaar is door met een stokje in het midden van het brood te prikken. Als er niets van het beslag aan kleeft, is het brood gaar.
  8. Laat het appelbrood ongeveer 10 minuten afkoelen in de broodvorm voordat je het eruit haalt. Snijd in (dikke) plakken en geniet ervan.

*Vervang de eieren door een eivervanger en de yoghurt door een plantaardige variant.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *