“Een goddelijk taartje” zegt Yvette van Boven ervan. Het recept is komt uit ‘Home made basics’. Een vuistdik kook/informatieboek van Yvette van Boven.
Taart voor 8-10 personen:
Voor het deeg:
- 150 gram bloem, plus extra
- 75 gram koude boter, in blokjes
- 60 gram fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 1 eidooier
Voor de heerlijke vulling:
- 225 gram amandelschaafsel
- 250 gram boter
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 8 eetlepels melk
- 2 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder of speculaaspoeder
Plus:
- taartvorm, doorsnee 22 cm, liefst met losse bodem
- blindbakvulling
Zo maak je het klaar:
- Maak het deeg. Maal alle ingrediënten, behalve de eidooier, in een keukenmachine tot fijn kruim, of doe het fluks met de hand. Klop 1 eetlepel koud water door de eidooier om hem los te maken en het ei drup voor drup bij het kruim, tot het net samenkomt. Vorm een platte bal en leg hem afgedekt 1 uur in de koelkast om te rusten.
- Vet de lage taartvorm goed in en knip een vel bakpapier op maat van de bodem. Vet dat ook in en leg het op de bodem van de taartvorm.
- Rol het deeg uit en druk het in de vorm uit tot een gelijkmatige dunnen korst. Prik de hele bodem in met een vork. Zet de taartvorm 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Bak de bodem blind voor (zie blindbakvulling). Bak hem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de blindbakvulling en bak de bodem nog 5 minuten tot hij net droog is.
- Maak de vulling. Bak het amandelschaafsel op een middelhoog vuur in een koekenpan al omscheppend tot het goudbruin is. Doe het over in een grote kom.
- Verwarm de boter, fijne kristalsuiker en melk in dezelfde pan. Roer het Chinese vijfkruidenpoeder of speculaaskruiden erdoor en blijf roeren tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten. Kook de karamel nog 2 minuten door tot de geur van karamel en specerijen vrijkomt. Giet de helft van de karamel bij het amandelschaafsel en meng goed. Draai het vuur onder de rest van de karamelsaus uit. Gier het amandel-karamelmengsel over de voorgebakken taartvorm.
- Bak het amandeltaartje 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot hij mooi egaal goudbruin van kleur is. Verwarm de overige karamelsaus tot hij weer goed vloeibaar is. Schenk hem fluks over de taart. Laat het taartje helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.