De lente is hét moment voor rabarber. Lekker voor een compote of een taart, maar het is ook heerlijk in ijs. Bijvoorbeeld met deze frisse yoghurtbasis!
Ingrediënten voor 6 bollen ijs:
- yoghurtijsbasis, zie recept
- 1 jonge rabarberstengel (± 150 g)
- 50 ml water (of genoeg tot de rabarber onder water staat)
- 4 el kokosbloesemsuiker
- steelpannetje
- ijsmachine of staafmixer
- luchtdichte vriezerdoos
Bereiding:
- Bereid de basis voor yoghurtijs volgens het recept
- Snijd de rabarber in kleine stukken en doe de rabarber, het water en de kokosbloesemsuiker in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat het mengsel zo’n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur tot er een mooie rabarbercompote is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Bereiding met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine.
- Bereiding zonder ijsmachine: giet de basis voor yoghurtijs in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een ½ uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden. Laat gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.
- Meng de rabarbercompote met het yoghurtijs en bewaar nog minstens 1 uur in de vriezer voor serveren.
Tip: waarschijnlijk heb je meer dan één rabarberstengel gekocht. Maak compote van de rest van de stengels en bewaar in weckpotten.
Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Altijd IJs’ van Marleen Visser.