Er zijn inmiddels vele onderons die gedwongen of ongedwongen (zoveel mogelijk) glutenvrij eten. Voor iedereen een lekker en smakelijk kerstdessert (of natuurlijk op andere momenten;) ). Deze glutenvrije yoghurttaart is een superlekker alternatief. Wedden dat (bijna) iedereen er niet vanaf kan blijven…..
Dit recept is gepubliceerd in het decembernummer van Foodies
Dit heb je nodig voor 12 personen:
- 4 clementines (of een andere zoete mandarijn zonder pitjes, 3 hele, 1 schil geraspt en 2 el sap
- 200 gram + extra extra gezouten boter, zacht
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 100 gram polenta
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl xantgaangom, natuurwinkel
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1 el oranjebloesemwater
- bakpapier
Voor het glazuur:
- 200 gram gezouten boter, zacht
- 500 gram poedersuiker, gezeefd
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
Zo maak je het klaar:
- Doe 3 hele clementines met schil in een pan met water, breng aan de kook en kook ongeveer 35 minuten op laag vuur tot ze heel zacht zijn. Als de clementines niet onderwater blijven, zet er dan een kleine pan of klein deksel op. Giet het af, pureer ze in hun geheel en laat afkoelen.
- Verwarm wanneer de puree afgekoeld is, de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet 3 springvormen (ca. 20 cm ø) in met boter en bekleed met bakpapier.
- Klop 200 gram boter en de suiker in een kom romig. klop de eieren erdoorheen. Spatel het bakmeel, de polenta, het bakpoeder, de xanthaangom, de yoghurt, het oranjebloesemwater, 2 el clementinesap en de clementinepuree erdoorheen. Verdeel het beslag over de 3 taartvormen en bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven. Controleer met een houten prikker er droog uitkomt. Laat de taartbodems op een rooster helemaal afkoelen.
- Klop voor het glazuur de boter met 250 gram poedersuiker en het vanille-extract glad. Klop de overige poedersuiker erdoorheen tot het glad is. Klop in 3 porties vluchtig de yoghurt erdoorheen, ander kan het mengsel gaan schiften.
- Bestrijk de taartbodems elk met een dikke laag glazuur. Zorg dat je een beetje glazuur overhoudt. Laat de taartbodems ongeveer 20 minuten in de koelkast opstijven. Roer de geraspte clementineschil door het overige glazuur. Stapel de taartbodems uit de koelkast op elkaar. bestrijk met een paletmes de hele taart gelijkmatig met een dunne laag clementineglazuur.