Boerenkool is typische Nederlandse winterkost. Dit recept komt uit ‘Het geheim van de keukenmeid’. Als je nou denkt….wat een ‘vreemde’ ingrediënten? Dit recept stamt uit de 18e eeuw. In die tijd gebruikte men veel wild en vette ingrediënten.
Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:
- 500 gram boerenkool, fijngehakt
- 40 gr eendenvet
- zout en nootmuskaat naar smaak
- 200 ml vleesbouillon
- dikke plak ontbijtspek, ongeveer 100 gram
- 450 gram gerookte eendenborst
- 250 gram kastanjes, gepeld.
Zo maak je het klaar:
- Blancheer de boerenkool in gezouten water, laat uitlekken en druk het vocht er extra uit.
- Smelt het eendenvet in een pan met dikke bodem en roerbak hierin de boerenkool kort. Giet de bouillon erbij, roer de kastanjes door de kool en leg de eendenborst en het spek erop. Sluit de pan en stoof alles nog een halfuur op laag vuur. Af en toe omroeren.
- Snijd voor het opdienen het spek in dobbelstenen en de eendenborst in plakken. Roer de spek door de boerenkool en leg dit op een schotel. Schik de plakjes eendenborst erbovenop.
- Eet de boerenkool met in bouillon gekookte gort of, moderner, met gekookte aardappelen.