Inhoud:

Meer en meer komen we de term permacultuur tegen. Maar wat is het eigenlijk?

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf functionele ecosystemen te ontwerpen. (bron: www.permacultuurnederland.org).

Kernprincipes.

Zorg voor de aarde, zorg voor mensen en eerlijk delen; dit zijn de drie ethische kernprincipes van permacultuur. Deze manier van omgaan met de aarde is toepasbaar in de ‘gewone’ tuin, moestuin, stadstuin, etc. Eigenlijk is het meer, het is een lifestyle en mindset. Voor vele is omdenken van toepassing. Conventionele manieren van landbouw zit erg in onze maatschappij verweven. Productie, productie en nog meer productie. Maar dat gaat de oplossing niet zijn voor de grote problemen waar we met z’n alle voorstaan zoals, de klimaatveranderingen, voedseltekorten enzovoort. Natuurlijk kan de oplossing niet uit 1 schakel bestaan. Het is een combinatie van alle schakels in de bedrijfsketen, om het maar even populair economisch uit te drukken. Grote bedrijven, boeren (alle soorten), winkelketens en consumenten zullen allemaal de verantwoordelijkheid moeten (gaan) nemen. En permacultuur kan daar een (belangrijke) rol in vervullen. Ons voedsel begint bij een goede basis. Een gezonde basis. Als de grond (bodem) niet gezond is….dan is het voedsel wat er vanaf komt dit vaak ook niet. Ja we denken van wel omdat er vele soorten synthetisch mest (kunstmest) gebruikt wordt en de gewassen daardoor veel en snel groeien en productie geven. Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat een gezonde en uitgebalanceerde bodem veel gezondere producten opleveren. Ja het kan zeker zo zijn dat de gewassen iets minder snel groeien maar dat komt simpelweg dat de gewassen de kans krijgen om veel mineralen en vitaminen op te nemen die goed voor een gezonde levensstijl zijn.

Boek

De laatste jaren zijn er steeds meer boeken op de markt verschenen over permacultuur. Zo ook een uitgave van Velt; Permacultuur, van appelboom tot zeekool. Geschreven door Linder van den Heerik.

Linder studeerde 2 jaar rechten en journalistiek. Via een lezing kwam hij in aanraking met permacultuur. Na een bijkomende lerarenopleiding en twee jaar stage bij verschillende permacultuurdocenten, ging hij zelf aan de slag als lesgever. Daarnaast richtte hij in 2014 samen met Alex Schreiner tuinderij De Voedselketen op, een groeiend bedrijf dat voedsel volgens permacultuurprincipes teelt en klanten voorziet van groentepakketten.

In dit zeer uitgebreide boek neem Linder je mee in de wereld van de permacultuur. Hij doet dit door praktijkverhalen van zichzelf en anderen te delen. Zo doen Alex Schreiner, Bert Dhondt, Lieven David en Vera Greutink hun verhaal over hoe zij omgaan met permacultuur. Er wordt dieper ingegaan op hoe je het beste de (moes)tuin in kunt richten, aan de hand van de ligging t.o.v. het huis, de zon e.d. Veel diverse adviezen om tot een goede voedzame en duurzame bodem te komen. Zodat je met (vaak) minder inspanning (zeker op termijn) kan genieten van jouw (moes)tuin of voedselbos. Maar het allerbelangrijkste is dat de tuin een soort van zelfvoorzienend kan zijn/worden. Waar bodemleven welig tiert en door (natuurlijke) mulch de bodem voldoende beschermd wordt tegen uitdroging, zodat er maar in enkele gevallen beregening nodig zal zijn.

Van belang zijn ook de verschillende zones in de tuin. Hier wordt uitvoerig door heel het boek aandacht aan besteedt. Belangrijke factor is ook het observeren van jouw tuin, zeker in de beginfase. Door goed en tijdig bij te sturen wordt het er alleen maar makkelijker op voor de tuin om tot een mooi en goed resultaat te komen.

Het boek is ruim voorzien van begeleidende illustratie en foto’s. Zodat het snel duidelijk is wat er bedoeld wordt. En natuurlijk kun je het makkelijk vertalen naar jouw eigen situatie of er onderdelen uit gebruiken die van toepassing zijn.

De laatste bladzijdes zijn ingeruimd voor een plantenlijst, van éénjarigen tot aan klimplanten. Met zowel de Latijnse naam als de Nederlandse naam.

Meer weten?

Wil je meer weten over permacultuur? Schaf dan zeker dit boek aan. En word lid van Velt*. Dan kun je dit boek en andere titels met korting kopen. En je maakt gebruik van nog meer voordelen: korting op heel wat biologische of ecologische producten én op alle Velt-publicaties. Bovendien ontvang je als nieuw lid een leuk welkomstpakket.

*Velt is de vereniging voor wie milieuvriendelijk aan de slag wil gaan in de (moes)tuin en/of de keuken. Bij Velt leer je niet alleen hoe je op een ecologische manier lekkere groenten en fruit kweekt; je ontdekt er ook alles over prachtige siertuinen, over dier,-en milieuvriendelijk kippen houden en over (H)eerlijke gerechten vol verse geoogste seizoensgroenten.

Bestel het boek rechtstreek bij Velt.

Of via: