Inhoud:

Buiten de witte champignon die algemeen bekend is, zijn Portobello, kastanjechampignon, shiitake de laatste jaren ook prima verkrijgbaar in winkels. Maar dit zijn allemaal (op grote schaal) gekweekte paddenstoelen; gelukkig ook steeds meer in een biologische variant te koop. In veel andere landen is het heel normaal dat je paddenstoelen voor jouw gerecht in het wild plukt. Goedkoper en vooral smakelijker. Maar wildplukken van paddenstoelen is niet zonder gevaar, je moet wel weten waar je mee bezig bent. Sommige soorten lijken zoveel op elkaar dat je zomaar een (zeer) giftige paddenstoel in je mandje plukt, met alle gevolgen van dien.

Ben Brumagne heeft met ‘Het Wildplukboek voor paddenstoelen’ zo’n 35 soorten samengebracht om je veilig op paddenstoelenjacht te sturen. Niet alle beschreven paddenstoelen zijn geschikt voor consumptie. Bij de paddenstoelen die wel geschikt zijn om te eten, wordt er uitgebreid ingegaan op de culinaire mogelijkheden.

Ben Brumagne: “Wat de natuur veel meer schade toebrengt dan het plukken van paddenstoelen, is de steeds kleiner wordende wilde natuur, het overmatig gebruik van pesticides, het teveel aan stikstof in de grond en de onnatuurlijke omgang met weilanden, onder meer door overbegrazing.”

Basiskennis

Basiskennis is belangrijk voor het wildplukken van paddenstoelen. En daar heeft Brumagne de eerste 100 pagina’s de ruimte voor genomen. Weetjes, ecologisch belang, wat zijn paddenstoelen. Maar ook soorten paddenstoelen, waar kun je soorten tegenkomen, veel voorkomende stoffen in paddenstoelen en veel meer leerzame en mooie informatie komt voorbij. Het wildplukboek is niet speciaal bedoeld als handboek, meer als naslagwerk om je voor te bereiden als je gaat plukken.

Belangrijk bij alle soorten wildpluk is altijd het belang van de natuur zo ook bij paddenstoelen. Doe dit altijd met respect voor de natuur en omgeving en in het geval bij paddenstoelen……bij twijfel niet plukken en/of eten. ‘Het Wildplukboek voor Paddenstoelen’ is een waardevol naslagwerk. Met zeer uitgebreide informatie waar je lekker veel mee kunt ;).

Ben Brumagne volgde de opleiding biologische landbouw en is herborist. Hij is de oprichter van 'Forest To Plate' waarmee hij workshops en reizen rond wildplukken aanbiedt en lezingen geeft. Eerder heeft hij 'Het Wildpluk Boek; plukken en koken uit de natuur" uitgebracht.

Nieuwsgierig geworden? Klik op de afbeelding om te bestellen.