Als je ‘Grow Food Anywhere’ in handen hebt, voel je al dat je iets bijzonders vast hebt. Niet zomaar een doorsnee moestuinboek, maar eentje die een andere insteek heeft dan de meeste boeken over hoe en wat in de moestuin.Lucy Chamberlain gaat uit van de diverse zones in een tuin. Lucy gaat uit van zeven zones. Weinig zon of juist veel, Droog of juist (vaak) vochtig en meer.
“Net als vlinderstruiken van zon houden maar bosanemonen beter gedijen in de schaduw, hebben ook eetbare planten een voorkeur ontwikkeld voor een bepaalde standplaats.”
Alle begint bij de basis. Onderzoek en leer hoe jouw tuin eruitziet en vooral ‘werkt’. Waar komt de zon (het meest), waar is het vochtiger en uiteraard hoe is de bodem eraan toe. Een bodem met weinig tot geen leven erin zal succes echt in de weg staan. Dat kun je redelijk snel oplossen met bijvoorbeeld kunstmest, maar dat is een oplossing voor de hele korte termijn. Beter is het een langjarig plan te maken om jouw bodem weer gezond te maken. Hoe? Onder andere Dat beschrijft Lucy in ‘Grow Food Anywhere’.
“Werk met de natuur”
Klein of groot? Maakt niet uit.
Een grote tuin biedt natuurlijk meer mogelijkheden maar ook met een knusse kleine(re) tuin kun je prima voor een groot deel in jouw behoeften voorzien. Zelfs met een balkontuin kun je, zei het beperkter, groente en fruit kweken. Bekijk de tuin vooral in haar diverse microklimaten. En bekijk wat er per microklimaat mogelijk is. Is wel een rode draad door het boek heen.
Per zone geeft Chamberlain voorbeelden en ruime uitleg over de mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld broccoli op een zonnige en vochtige plek en mierikswortel op een schaduwrijke en droge plek. Er is ook een hoofdstuk voor de eventuele problemen (uitdagingen;)), waarin ze voor divers voorkomende minder leuke situaties een oplossing aandraagt. Let wel…een natuurlijke oplossing. Met een verklarende woordenlijst, de overzichtelijke grafieken, projecten en mooie foto’s is dit een echte musthave voor moestuinliefhebbers. Of je nou een beginnende of al gevorderde moestuinierder bent. Een compleet praktisch naslagwerk, waar je direct mee aan de slag kunt. En vergeet vooral niet te genieten en fouten te maken ;).
Please login to post a comment