In navolging van de visbijbel, bakbijbel, soepbijbel, worstbijbel en al die andere uit de kookbijbel reeks ontbrak nog een hele belangrijke namelijk; de Vegabijbel. Tijdens de laatste editie van de ‘Nationale Week Zonder Vlees’ bracht Carrera culinair deze bijbel uit. De Vegabijbel is samengesteld door de enige echte ‘Hippe Vegetariër’, Isabel Boerdam*.
Boerdam eet al vanaf haar negende jaar vegetarisch. In die tijd was dat nog ‘bijzonder’ te noemen. De laatste decennia’s is daar gelukkig verandering in gekomen. Er zijn steeds meer mensen die hun eetpatroon aanpassen. Niet meer iedere dag aardappelen, groenten én vlees, maar ook regelmatig i.p.v. vlees een vleesvervanger of vegetarisch gerecht op tafel zetten. 1 dag per week geen vlees verbetert je zogenaamde ecologische voetstap al. En vaak gaat het van 1 dag per week naar 2 of meerdere dagen per week tot aan helemaal vegetarisch. Voor dier en milieu een goede zaak. Waarmee ik niet wil zeggen dat iedereen (gelijk) vegetariër ‘moet’ worden. Dat blijft natuurlijk ieder zijn of haar eigen keuze en/of verantwoordelijkheid. Ditzelfde zegt Isabel Boerdam ook in haar Vegabijbel. Bewustwording over hoe (tegenwoordig) het stukje vlees of vis bij ons op het bord beland en dan met name hoe de dieren behandelt zijn is niet verkeerd. Dierenwelzijn staat in teveel gevallen niet bovenaan en het bewustzijn hierover is bij veel mensen nog mager.
Als je al eerder of meerdere kookbijbels heb gelezen en gebruikt weet je dat de opbouw overzichtelijk en makkelijk ingericht is. Door uitgebreide inleiding is het makkelijk manouvreren door de Vegabijbel. Boerdam begint met een (H)eerlijke persoonlijke inleiding over het hoe en wat zij als jong meisje gekozen heeft om alleen nog vegetarisch te willen eten. Zoals haar ‘zoektocht’ naar vooral lekker vega-eten klaarmaken. En later haar missie om dit te delen met anderen.
Na de inleiding met o.a. feiten en fabels over vegetariër zijn volgt het bekende overzicht met het keukengerei; De handige icoontje die verschillend voorkomen bij alle recepten. Het ‘how to’ gedeelte mag natuurlijk ook niet ontbreken; met o.a. ‘hoe maak je een vegan ei?’
De 200 + recepten zijn lekker ingedeeld in hoofdstukken. Van basisrecepten tot feestgerechten en van (maaltijd)salades tot burger en ballen. Stuk voor stuk recepten waar bij (de meeste) het water al in je mond loopt. Zeker als je de foto’s erbij ziet.
Ben je nieuwsgierig naar een vegetarische eetpatroon en/of wil je simpel beginnen met 1 of 2 keer in de week vegetarisch eten? Dan is dit boek een absolute aanrader om aan te schaffen. De vegabijbel is geschikt voor de beginnende vegetariër of flexitariër maar zeker ook voor de meer gevorderden. Ook veganisten kunnen hierin inspiratie genoeg vinden. De grens tussen vega en vegan is helemaal niet zo groot als wel eens gedacht wordt. Ik weet zeker dat er een aantal recepten voor jou tussen staan, hoe fervent vlees/viseter je ook bent. En dat als je eenmaal een paar of meerdere recepten geprobeerd hebt deze al snel bij jouw favorieten gaat behoren. Mocht je eters in huis hebben die wat sceptisch hiertegenover staan dan kun je ze eens een heerlijke curry uit deze vegabijbel voorzetten….de kans is er groot dat ze het niet eens proeven ;).
Mocht je een voorproefje willen, kun je alvast één van deze recepten bekijken en/of uitproberen:
*Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog, De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarisch platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is- maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de ‘Nationale Week Zonder Vlees‘, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na ‘De hippe vegetariër is de ‘Vegabijbel’ haar tweede vegetarische kookboek.
Isabel is te volgen op Facebook en/of Instagram.