Ons Foodsaver boek

Per jaar wordt in Nederland bijna 35 kilo per persoon aan eten (lees: voedsel) weggegooid. 35 kilo waar (veel) energie, water en geld ingestoken is om het om ons bord te krijgen. Zonde van het geld en vooral van het nog bruikbare voedsel. De Australiërs Alex Elliot-Howerty en Jaimee Edwards* hebben daarom dit boek ‘Ons foodsaver boek’ geschreven.

In de korte inleiding wordt kort uitgelegd hoe, wat en waarom. En dan gaat het al snel naar de inhoud. Ruim 500 bladzijden lang word je meegenomen met tips, tricks als het gaat om bewaren, bereiden en verwerken van voedsel. Eigenlijk alles waarmee jij in de keuken aan de slag kan om voedselverspilling tegen te gaan.

Voor alle koks, overal ter wereld, die zich sterk maken om voedselverspilling te voorkomen.

Het geheel is op alfabetische volgorde ingedeeld, groente en fruit door elkaar. Van de a van aardappels tot de z zuurkool. Alle producten worden met een introductie aan je voorgesteld. Om vervolgens te lezen waar het product bij past, hoe te bewaren en wat je eventueel ter vervanging (buiten het seizoen) kunt gebruiken. Tips om het ‘teveel’ van het product op te maken of te bewaren ontbreken natuurlijk niet. En zoals je verwacht bij een boek over voedsel ontbreken de recepten (of andere gebruiksmogelijkheden) niet.

Aanrader

“Ons Foodsaver boek” is een absolute aanrader en past helemaal in deze tijd. Meer en meer mensen worden zich bewust dat ons huidige voedselsysteem steeds meer onhoudbaar wordt als we zo door blijven gaan. Eigenlijk is het een verkapte geschiedenisles. In vroeger jaren werd er (veel) minder voedsel verspilt (de rijkelui schranserijen uitgezonderd ;)). Als er een dier geslacht werd, werd zo goed als het hele dier ook gebruikt. Overconsumptie kende men niet zoals we deze nu hebben.

Deze Nederlandse versie is mede tot stand gekomen door Ferm.

We mogen alvast wat met je delen uit dit (h)eerlijke boek:

De pastinaak is een echte najaar- en wintergroente. Haal ze uit je eigen moestuin of bij een biologische winkel. Pastinaak is een vergeten groente die bezig is aan een lekkere comeback. Veelzijdig in gebruik; pureren, roosteren, bakken, raspen, je kan er alle kanten mee op. Klik hier voor het recept.

Wil je ook aan de slag? Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.

*Zij zijn ervaren docenten aan de ‘Cornersmith Cooking School’. Cornersmith is een Australisch familiebedrijf, waarbij ethische voedselkeuzes, onderwijs en duurzame bedrijfsvoering centraal staan. Ze hebben een café, kookboeken en een kookschool. De focus ligt op minder afval, werken met lokale en seizoensgebonden producten, om zo duurzamer te koken en te leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *