Je komt ze gelukkig nog steeds tegen. Pareltjes en niet alleen in oesters. ‘De smaak van de Brabantse Wal’ is er weer zo één. Dit recepten/informatieboek van Margot Haest is niet in een noemer te pakken.
Margot neemt je mee in een culinaire ronde door de Brabantse Wal en omgeving. Ze laat chefs van (bekende) restaurants, producenten en specialisten aan het woord. Als je het boek zo ziet straalt het rust en klasse uit. De inhoud is niet minder. Chefs als Pieter Bosters (Restaurant ‘Mijn Keuken’ Wouw) en Maartens Hamel (Restaurant ’t Geheim van Bergen’ Bergen op Zoom) vertellen het verhaal achter de drijfveren van het iedere keer weer de gasten culinair te verrassen en te verwennen. Allen geven zij 1 recept prijs om jou, als lezer, de kans te geven om als een chef te koken. Voor diegene die minder bedreven zijn in de keuken staat er bij ieder recept ook een makkelijke(re) versie. Zodat eigenlijk iedereen de recepten uit ‘De smaak van de Brabantse Wal’ thuis kan voorzetten. De recepten staan duidelijk beschreven, zowel de ingrediënten als de chefs bereiding en de easy bereiding. Bij de producenten gaat het van aspergekweker(s) tot aan walnotenlikeur producent. En van ijs tot aubergines. Een aantal bekende namen van de Brabantse Wal zijn bijvoorbeeld Coen Crusio (ijs) en tuinders Frank en Carola Hereijgers (aardbeien en asperges). Allen vertellen vol passie wat hen drijft. En die passies spatten van de teksten af. IJs, thee, kaas, wijn(en) en zelfs een mooie lijst met verschillende bieren van de Brabantse Wal ontbreekt niet. Brabantse Wal is daar waar Brabant Zeeland kust wordt ook wel gezegd. En daar is natuurlijk geen woord van gelogen. De gemeente én dus de eilanden Tholen en Sint-Philipsland lopen moeiteloos in elkaar over als je bij Tholen-Stad de brug overgaat. Je bent dan zo in Sint-Annaland (Restaurant Buutengaets) of bij de thuisbasis, Tholen-Stad, van Kiona Malinka (o.a. theesommelier).
Maar ook als je bij Hoogerheide Zeeland inrijdt ondergaat het landschap een metamorfose. Van dichte begroeiing rij je zo de weidsheid van Zeeland in, in de richting van Wolphaaartsdijk naar Restaurant Meliefste waar chef Thijs Meliefste de scepter zwaait. Uiteraard is de andere kant van de Brabantse Wal niet vergeten met Sint-Willibrord (Reataurant O&O van Danny & Mike Tsang), Etten-Leur (Restaurant Tilia van Chef Carlo Chantrel) en Willemstad met z’n sterrenrestaurant Vista van chef Henrie van der Heijden. Aan het eind stelt het team van samenstellers van dit boek zich nog voor. Zonder Gijs (fotograaf), Bram (grafisch ontwerper), Joyce (tekstredacteur) en drijvende kracht achter ‘De smaak van de Brabantse Wal’ Margot was dit sterrenboek niet tot stand gekomen zoals het er nu ligt. Al met al is dit een schitterend boek om in te lezen, leren en ontdekken. Zeker als je geïnteresseerd bent in de streekgebonden culinaire wereld in het algemeen en de Brabantse Wal in het bijzonder.
Kleine voetnoot van onze kant is dat er volop aandacht is voor de wijnen die je bij de gerechten kunt drinken. Ook beer & foodpairing ontbreekt niet. Maar een passend advies voor een non-alcoholische variant is niet te vinden. En dat terwijl in het boek een heuse theesommelier (Kiona Malinka, Crusio thee) aan het woord komt.
De smaak van de Brabantse Wal is o.a. te koop bij/via: Het Wegwijs Lokaal.